Stranica
Home > Srbija > Justin u mermeru vredan dar gradu | Srbija

Justin u mermeru vredan dar gradu | Srbija


J. STOJKOVIĆ |

26. jul 2019. 11:41 |

Komentara: 0

Iako se umetnici ovde okupljaju 20 godina, prvi put nastaje vajarsko delo koje ostaje Vranju. Poprsje svetitelja delo je beogradskog umetnika Velimira Karavelića

IAKO se održava blizu dve decenije, prvi put na Likovnoj koloniji u Vranju nastaje jedno vajarsko delo. Reč je o poprsju Svetog Justina Popovića, autora beogradskog vajara Velimira Karavelića, učesnika ovogodišnje likovne kolonije. Ovaj vrsni umetnik kaže da po pitanju inspiracije ni u jednom trenutku nije imao dilemu, jer je dugo izučavao život i delo čuvenog Vranjanca Justina Popovića.

Tržišna vrednost ovog dela, čiji je koautor mladi vranjski vajar Marjan Stanković, procenjuje se na oko 10.000 evra, a Vranjanci će ga dobiti kao dar od ovog umetnika.

– Reč je o radu koji će biti visine najmanje 60 centimetara. Rad lika Ave Justina za mene ima dvojaku dimenziju. Prvenstveno, afirmisaće duh Ave Justina, a drugo, za to postoji želja javnog mnjenja. Model je napravljen u glini, a radovi u belom mermeru bi trebalo da budu gotovi do sledeće godine – kaže vajar Velimir Karavelić.

PROČITAJTE JOŠ – MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA U PROLOM BANjI: Inspirišu prirodni ambijent i ljubaznost domaćina

Likovna kolonija u Vranju održava se već 18 godina, a pet poslednjih godina ima status internacionalne kolonije. Iako su i ranije učesnici bili vajari, prvi put će gradu ostati vajarsko delo nakon kolonije.

– Ove godine na koloniji učestvuju Duška Radunović iz Francuske, Eva Meštrović iz Hrvatske, Dina Ristovska iz Makedonije, Ivan Šumanov iz Bugarske, Velimir Karavelić iz Beograda, Aleksandar Radović sa Kosova i Vranjanka Slađana Arizanović – nabraja Gordana Dimitrijević, direktorka Narodnog univertiteta, koji je organizator kolonije.

Ona dodaje da su im se u radu kao gosti kolonije pridružili slikari Mita Ristić i Nikola Nikolić, kao i duborezac Zoran Đorđević iz Vranja.

Slikari rade po tri dela, od kojih po dva ostaju u legatu Grada, dok po jedno ide za potrebe humanitarnih aukcija slika, koje organizuje ova ustanova.

DUBOREZ

ZA umetničko delo u duborezu postament će uraditi vranjski umetnik Zoran Đorđević, duborezac, koji takođe učestvuje u radu Likovne kolonije “Vranje 2019”.Izvorni link

Slični artikli

Top