Stranica
Home > Srbija > KRITIKA PLANOVA ZA SUBOTIČKU PIJACU: Samo će da je našminkaju, nema mesta za parking | Srbija

KRITIKA PLANOVA ZA SUBOTIČKU PIJACU: Samo će da je našminkaju, nema mesta za parking | Srbija


J. Lemajić |

17. jul 2019. 10:41 |

Komentara: 0

Subotičanima predstavljen plan obnove Tesline pijace, ali struka kritična. Nedostaje prostor prodavcima za istovar robe

TESLINA pijaca u subotičkom naselju Mali Radanovac možda nije najveća, ali je svakako među najpopularnijima i najposećenijima u gradu. Zbog toga se oko nje često stvaraju gužve, a kako bi se taj problem rešio, građanima je predstavljen plan obnove pijace.

Pročitajte još: Bela Crkva: Novi asfalt kao premija

Kako je brojnim okupljenim građanima objasnio Dejan Ljubisavljević, direktor “Subotičkih pijaca”, buduća pijaca imaće uređen parking i nove poslovne prostore.

– Kada sam stupio na mesto direktora, zatekao sam činjenicu da je još 2003. godine utvrđeno da je ugrožena stabilnost i bezbednost objekta Tesline pijace. Zato smo od gradonačelnika dobili nalog da hitno rešimo ovaj problem. Objekat je najpre ozakonjen, potom je urađen katastarski plan, kao i tehnički elaborat za izgradnju nove pijace na lokaciji postojeće. Prilikom izrade plana vodilo se računa o realnim potrebama meštana – objasnio je građanima Ljubisavljević. – Nova pijaca imaće 14 parking mesta, kao i dva ulaza – iz ulica Šandora Lifke i Pionirske, dok bi ka Ulici Partizanskih baza bili formirani poslovni prostori. Trebalo bi izgraditi novih 77 tezgi, koje bi bile savremene i u skladu sa svim zakonskim propisima. Pijace su mesto susreta, a naša obaveza je da omogućimo ljudima da ponude i prodaju svoje proizvode, a kupcima da imaju lepo uređen prostor sa svežim namirnicama.

Pročitajte još: Subotica: Kiš, ipak, počasni građanin

Razgovarali smo i sa zakupcima, sagledali realne potrebe, kao i to, da je obogatimo novim sadržajima.

Parking-prostor je bio jedina kritika okupljenih građana, a po mišljenju Sabo Žombora, bivšeg gradskog arhitekte, koji godinama živi u ovom kraju, postojeće stanje će se samo “našminkati”.

– Najveće gužve su petkom i subotom i tada ovde vozila saobraćaju bez ikakvog reda. Mislim da je po ovom nacrtu malo prostora za parking i smatram da prodavci neće imati mesta da istovare svoju robu, a kupci neće imati gde da parkiraju svoje automobile – predočava Sabo.

Predstavnici grada ne spore da je u ovom trenutku moguće samo sređivanje postojećeg stanja. Iz budžeta su ove godine izdvojena sredstva za projektno-tehničku dokumentaciju, a iduće će obezbediti sredstva za samu izgradnju.

FONDOVI

– KADA imate projektno-tehničku dokumentaciju, onda možete i da aplicirate i za druge fondove. Mi sada sređujemo zatečeno stanje, možemo reći da ulepšavamo, i opravdane su kritike da neće biti dovoljno parking-prostora. Jednostavno, da je više prostora, bilo bi više parking mesta – objasnila je menadžerka grada Zagorka Panić, podsećajući da će u blizini ovog dela grada biti uređen i prostor bivše kasarne “Kosta Nađ”.Izvorni link

Slični artikli

Top