Stranica
Home > Srbija > Kruševac: Mladi osmislili biznis za budućnost | Srbija

Kruševac: Mladi osmislili biznis za budućnost | SrbijaS. BABOVIĆ |

09. jul 2019. 17:40 |

Komentara: 0

Sjajne poslovne ideje istraživača iz Rasinskog okruga. “Pametna kaciga”, čistač vazduha, transformatori…

TREBA dobro zapamtiti imena Milana Milikića (16), Stefana Unića (20) i Stefana Petkovića (18), mladih istraživača iz Rasinskog okruga, koji su osmislili različite poslovne ideje na nedavnom takmičenju Biznis inkubator centra u Kruševcu. Za Milana Milikića, učenika druge godine Ekonomske škole u Brusu, izazov je bio da osmisli “pametnu kacigu”, prvenstveno namenjenu biciklistima.

Inovativna ideja je bilo toliko dobra da je Milan osvojio prvo mesto na takmičenju.

PROČITAJTE JOŠ – Novi Tesla: Dečak (13) izumom zapanjio svet (VIDEO)

– Moj osnovni cilj je bio da se poveća bezbednost u saobraćajaju, a primetio sam biciklisti vrlo slabo signaliziraju ostalim učesnicima u saobraćaju svoje skretanje – objašnjava za “Novosti” Milan Milikić, koji je na smeru finansijski amdinistrator. – Zato to, umesto njih, radi “pametna kaciga”, jer poseduje LED signalizaciju, koja simulira žmigavce na automobilu i uključuje se preko daljinskog upravljača fiksiranog na upravljaču bicikla. Veza se ostvaruje preko blututa.

Mladi Brusjanin naglašava da su vozači najranjivija grupa u saobraćaju i da “smart” uređaj na glavi može da pomogne vozačima, koji su iza ili ispred bicikliste. Proizvodnja ne bi bila komplikovana i Milan predočava da će osvojen novac od nagrade uložiti u dalji razvoj proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ – INOVACIJA UČENIKA IZ KRUŠEVCA: Sa napitkom protiv mamurluka pred Evropu

Slične planove ima i student Visoko-tehničke mašinske škole strukovnih studija Trstenik, iz Stopanje, Stefan Unić.

Dizajn kacige Milana Mikića

Njegova ideja “Proizvodnja i prodaja personalizovanih orgonita” – STEFONIT zvuči komplikovano, ali u suštini – objašnjava za “Novosti” ima jednostavnu ulogu: pretvaranje negativnog zračenja iz okruženja (mobilni telefoni, uređaji vaj-faj) u pozitivnu energiju.

– Kada se orgonit nađe u blizini izvora negativne energije, veoma brzo će je transformisati u pozitivnu organsku energiju, jer tokom procesa hlađenja, smola unutar orgonita se skuplja (kalira), pri čemu vrši pritisak na kristal kvarca i krajevi kristala postaju električno polarizovani – iznosi Stefan Unić. – Osim što orgonit pročišćava vazduh i atmosferu, zbog čega se smatra odličnom zaštitom od kemtrejlsa (tragovi koji avioni ostavljaju za sobom, koji sadrže puno bioloških i hemijskih otrova), orgonit detoksikuje i vodu, utiče na brži i bolji rast biljaka, utiče na okončanje suše i na buđenje unutrašnje psihičke energije.

Milan Mikić

Usmerena ka budućnosti, bila je i ideja Stefana Petkovića (18), učenika Ekonomsko-trgovinske škole iz Kruševca, koji je razradio ozbiljan poslovni plan, kako da na dva hekatara usavrši hidronaponsku prizvodnju zelene salate.

VIŠE OD 100 BIZNIS – INOVATORA

INTERESOVANjE mladih za inovativno poslovanje u Rasinskom okrugu je izuzetno: više od 300 polaznika učenika i studenata prošlo je petomesečnu obuku u Biznis-inkubator centru u Kruševcu, gde je i održano takmičenje za najbolju biznis ideju. U finale se plasiralo 15 najboljih, a osvajači prva tri mesta nagrađeni su, između ostalog, vaučerom od 1.000 evra za školarinu na Visokoj školi za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda, a nagrade su dobili i pobednici po kategorijama.Izvorni link

Slični artikli

Top