Stranica
Home > Srbija > Male sove ispadaju iz gnezda | Srbija

Male sove ispadaju iz gnezda | SrbijaZ. RAŠIĆ |

17. jun 2019. 17:41 |

Komentara: 0

Društvo za zaštitu ptica upozorava Paraćince. Ne nosite mladunce ušare u svoje domove, uginuće

U PARKU prekoputa crkve u Paraćinu otkrivena su četiri gnezda sova utina i u svakom su bila po tri mladunca. Dva je nedavno pronašao na zemlji Vladan Vugdelija, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Uz pomoć ornitologa, inače Paraćinca, Bratislava Grubača, oba su prstenovana i vraćena na granu u blizini, gde su roditelji nastavili da ih hrane iako nisu u gnezdu.

Vugdelija je preko društvenih mreža zamolio sugrađane da je najbolje što mogu da učine za male ušare da ih ne uznemiravaju. Sova utina je u Srbiji strogo zaštićena vrsta, a Vugdelija kaže da mladunci, starosti do četiri nedelje, u ovo vreme počinju da se osamostaljuju.

– Sami iskaču iz gnezda, istražuju okolinu, pa neretko završe na zemlji. U nameri da pomognu, ljudi mladunce nose u svoje domove i pokušavaju da ih othrane. Takva ishrana u kućnim uslovima najčešće dovodi do uginuća. Sa druge strane, malu ušaru na zemlji vrebaju psi, mačke i vozila. A ono što čovek može da učini jeste da je podigne na neku višu granu drveta i ostavi je na miru – objašnjava Vugdelija i dodaje da će roditelji doletati i nastaviti da je hrane. Međutim, ako je mladunac povređen, treba pozvati Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Pročitajte još – ČUVAJTE DECU, POBEGLA MI SOVA! Panika zbog ogromne gladne buljine

Ovog proleća, priča Vugdelija, više građana, koji su pronašli retke sove preko društvenih mreža potražilo je pomoć.

– U saradnji sa Grubačem, mladunce prstenujemo i vraćamo u blizinu gnezda. Interesantno kod utina je da se nakon perioda kada se gnezde, od oktobra do marta, udružuju u jata koja često borave na četinarima u blizini ljudi. Nažalost, u Srbiji i u drugim zemljama, zbog straha i neznanja, zbog toga što su utine uglavnom noćne ptice, te zbog njihovog specifičnog hukanja, i dalje vlada praznoverje koje sove vezuje za smrt. Smatraju ih pticama zloslutnicama, pa ih često proganjaju, ubijaju i truju. Na sreću, sve je vidnija promena odnosa prema sovama, koje su inače vrlo korisne, jer svaka tokom noći može da pojede i do pet glodara.

Prstenovanje ušare

UŠKE NA GLAVI

UŠARE su jedna od 10 vrsta sova koje žive u Srbiji. Imaju uzdignuto perje na vrhu glave – uške, zbog čega i nose takvo ime. Za njih je karakteristično da ne prave gnezda već zauzimaju tuđa – gnezda drugih ptica, poput svraka i sivih vrana. Ili, što je slučaj u Paraćinu, naseljavaju se u gnezda gačaka.Izvorni link

Slični artikli

Top