Stranica
Home > Srbija > Moda na fotografijama starog Požarevca (FOTO) | Srbija

Moda na fotografijama starog Požarevca (FOTO) | SrbijaD. Novković |

08. septembar 2019. 13:54 |

Komentara: 0

Na izložbenim panoima predstavljena je odeća žena, muškaraca i dece, nošena na kraju 19. i početkom 20. veka

POŽAREVAC – Istorijski arhiv priredio je još jednu zanimljivu izložbu na otvorenom, pod nazivom „Moda u Požarevcu 1880-1929, susret Istoka i Zapada“.

Na 20 izložbenih panoa, kroz 118 fotografija, predstavljena je odeća žena, muškaraca i dece, koja oslikava i društvene promene vremena iz kojih potiču. Izložba je magistarski rad dr Dragane Miloradović, arhivskog savetnika, koja je preko fotografija prikazala istorijat narodnog, građanskog i modnog kostima u periodu od oko 50 godina.

– Cilj ove izložbe i pratećeg kataloga, nije samo puko predstavljanje jedne lokalne sredine i građanskog identiteta, već ona prikazuje i put države od istoka ka zapadu i stvaranje nezavisne Kneževine i Kraljevine Srbije – rekla je dr Jasmina Nikolić, direktorka Istorijskog arhiva. Na panoima su izložene najlepše arhivske fotografije, koje prikazaju ne samo kostime, već i socijalnu, ekonomsku i kulturnu poziciju osobe koja ga nosi.

Pročitajte još: Izložba u Požarevcu: Preslice svedoče o tradiciji

– Uz tradicionalnu nošnju, pojedini Požarevljani nose i kravatu, cipele i šešir. Preko njih se vidi kako proces evropejizacije teče postupno, najpre preko mlađih pojedinaca iz najimućnijih porodica – istakla je profesor dr Senka Kovač, mentor magistarskog rada. Osim fotografija, prisutni na otvaranju izložbe mogli su da vide i devojke u plavim haljinama, rađenim prema kreacijama čuvene požarevačke slikarke Milene Pavlović-Barili.

Panoi

Na izložbenim panoima mogu se videti narodne nošnje, moderna odeća, kupaći kostimi, venčanice, odeća dece i beba. Ova izložba Istorijskog arhiva, koja je uvrštena u turističku ponudu grada Požarevca, može se pogledati sve do 2021. godine.Izvorni link

Slični artikli

Top