Stranica
Home > Srbija > NEISPRAVNA PIJAĆA VODA U BAČKOJ: Gorki gutljaj česmuše | Srbija

NEISPRAVNA PIJAĆA VODA U BAČKOJ: Gorki gutljaj česmuše | Srbija


Z. RAJIĆ |

03. septembar 2019. 07:14 |

Komentara: 0

Neispravnost uzoraka uveliko prelazi dozvoljenu zdravstvenu granicu. Vodovodi pod zabranom zbog viška arsena i prisustva opasnih bakterija

PIJAĆA voda u Bačkoj nije zadovoljavajućeg kvaliteta, pokazao je najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. U većini vodovoda premašene su dopuštene granice od pet odsto mikrobiološki i 20 odsto fizičko-hemijski neispravnih uzoraka vode na godišnjem nivou.

Zapadnobački okrug (opštine Kula, Odžaci i Apatin i Grad Sombor) ima najveći procenat (15) mikrobiološke neispravnosti u Vojvodini. Kula je u grupi opština sa “udruženom neispravnošću”, fizičko-hemijskom od čak 97,7 odsto i mikrobiološkom od 13,6 procenata. Vrbas je jedan od retkih u pokrajini koji ima ispravan vodovod, ali samo kao grad, jer je voda u selima u opštini u rangu tehničke.

Zbog prisustva opasnih bakterija u vodovodnoj mreži, voda je u kulskoj opštini poslednjih godina bila zabranjivana za piće u Sivcu, Ruskom Krsturu i Liparu, a u Crvenki je izgrađena eko-česma.

Dr Ljiljana Sokolova Đokić, specijalista higijene i dugogodišnji stručnjak Zavoda za javno zdravlje u Somboru, navodi da vodovodi u opštini Kula, kao i celom Zapadnobačkom okrugu, imaju povišene koncentracije amonijaka i mangana, kao i znatno više gvožđa nego što je propisano Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Ono što je alarmantno, to su prekomerne doze arsena u vodovodima Ruskog Krstura i Kruščića, zbog čega je voda u ovim selima zabranjena za piće i kuvanje još od 2005. godine.

Pročitajte još – NA IZMAKU REZERVE TEČNOSTI: Svake sekunde prospemo 10 kubnih metara vode

STARE CEVI DOKTORKA Ljiljana Sokolova Đokić kaže da su pijaće vode u Zapadnobačkom okrugu neispravne i zbog starih metalnih vodovodnih cevi, na čijim se zidovima nakuplja talog od gvožđa i amonijaka, koji pogoduje razvoju štetnih mikroorganizama. U Kuli je u toku zamena dotrajalih cevovoda, postavljenih pre skoro pola veka.

Dr Ljiljana Sokolova Đokić napominje da najlošiju vodu u zapadnoj Bačkoj piju stanovnici opštine Odžaci. Zbog crvića (nematoda) na postrojenjima za preradu vode u Odžacima, ona je više od 12 meseci bila zabranjena za upotrebu. Odžačani su zbog izuzetno visokih koncentracija arsena zatvorili sedam dubokih bunara i aktivirali pliće, u kojima se onda pojavio višak gvožđa, radi čega su izgradili fabriku vode, na čijim su se filterima uskoro pojavili crvići. Oni su eliminisani, ali je teško odstraniti kamenac, jer je tvrdoća odžačke vode četiri puta veća od normalne.

Pročitajte još – UPOZORENjE “VODOVODA”: Preti nestašica vode! Vanredne kontrole i kazne za nesavesne potrošače

NEISPRAVNO

OD devet naselja u odžačkoj opštini, u čak šest je na snazi zabrana korišćenja vode zbog povećanih doza arsena, a još dva sela su dobila eko-česme zbog čestog prisustva patogenih bakterija u vodovodu.

U selima vrbaske opštine ne žele eko-česme, nego zdravu pijaću vodu iz kućnih slavina. U pomoć je priskočila Nemačka razvojna banka, koja je odobrila zajam od 4,1 milion evra za povezivanje seoskih izvorišta sa gradskim vodozahvatom.Izvorni link

Slični artikli

Top