Stranica
Home > Srbija > Novi život Momčilovog grada | Srbija

Novi život Momčilovog grada | SrbijaV. ĆIRIĆ |

12. jul 2019. 17:24 |

Komentara: 0

Obnovljena srednjovekovna tvrđava u Pirotu postala stecište letnjih programa

OBNOVLjENA, srednjovekovna tvrđava Momčilov grad u Pirotu bila je domaćin najpre izložbe pasa svih rasa, a potom i “Kale festa” koji su obeležili defile i borbe oklopnika, uz prikaze drevnih veština ratovanja i izrade oružja. Narednih dana, glumci Narodnog pozorišta će odigrati i komad “Hasanaginica”…

– Ovaj ambijent je kao iz bajke i kao stvoren za ovakve letnje manifestacije. Zahvaljujući vitezovima u zdanju koje je podignuto još pre Kosovskog boja, deca su zaboravila na računare i mobilne telefone, te mnogo naučila o nacionalnoj istoriji. Posebno mi je drago što je tvrđava postala i prava turistička atrakcija Pirota – kaže Jelena Živković, koja je dovela unuka, pa su zajedno uživali.

A, u istom prostoru se organizuju i festivali sireva, te drugih đakonija koje su karakteristične za ovaj deo Srbije…

Pročitajte još – MOMČILOV GRAD: Tvrđava u tri D tehnologiji

Podsetimo, do pre nekoliko godina je Momčilov grad čamio, zarastao u šipražje kraj kanala prepunog žabokrečine i plastičnih flaša. U večernjim satima je park ispod tvrđave postajao stecište narkomana, alkoholičara i drugog polusveta, a onda je Gradska uprava, uz pomoć Zavoda za zaštitu spomenika kulture, sačinila projekat rekonstrukcije i revitalizacije koji je koštao više od 700.000 evra, koliko je obezbeđeno iz fondova prekogranične saradnje sa Bugarskom, i uspešno je okončan prošle zime.

Foto V. Ćirić

Foto V. ĆirićIzvorni link

Slični artikli

Top