Stranica
Home > Srbija > ODBRANA USEVA OD DIVLjIH SVINjA: Odstrel štiti i od afričke kuge | Srbija

ODBRANA USEVA OD DIVLjIH SVINjA: Odstrel štiti i od afričke kuge | Srbija

V. ĆIRIĆ |

04. septembar 2019. 17:15 |

Članovi lovačkog udruženja “Ponišavlje” iz Pirota pomažu ratarima

ZBOG povećanog broja divljih svinja na krajnjem jugoistoku Srbije, Lovačko udruženje “Ponišavlje” iz Pirota svakodanevno izdaje dozvole za njihov odstrel.

Sezona je otvorena i za vuka, šakala i lisicu, ali članove pomenutog Udruženja i ratare najviše zanimaju štetočine koje pustoše kukuruzišta u dalekim staroplaninskim selima, ali i u mestima bliže gradu.

– Zbog prenamnoženja ove vrste divljači, ovaj režim će važiti do 28. februara naredne godine. Inače, tokom proteklih nekoliko dana smo zabeležili čak šest odstreljenih primerka – kaže upravnik lovišta Ljubiša Stanković, napominjući da su na oprezu i zbog afričke kuge u susednoj Bugarskoj.

Pročitajte još – Divlje svinje beže od poplava (VIDEO)

Lovci su u stalnom kontaktu sa meštanima čiji je zadatak da prijave svako sumnjivo uginuće, ili ako primete bolesnu divlju svinju, a sarađuju i sa veterinarskom, odnosno sanitarnom inspekcijom.

U međuvremenu, mada zadovoljni zbog lovačke pomoći, ratari – svesni da oni ne mogu biti na svakoj njivi – organizuju dežurstva u društvu ovčarskih kerova, te bacaju petarde, lupaju u stare lonce i šerpe, prave razna strašila…

ITALIJANI NA OBUCI

PIROTSKO Udruženje ima i tradicionalno dobru saradnju sa kolegama iz Italije, odakle lovci svake sezone dovode kerove da ih ovde obučavaju za lov na jarebicu. A, o tome da je reč o jednom od najatraktivnijih i najvećih lovišta u Srbiji, svedoči i podatak da je ovde – tokom sezone koja traje do kraja meseca – dosad odstreljeno 26 srndaća.Izvorni link

Slični artikli

Top