Stranica
Home > Srbija > Papiri za stotinak nelegalnih objekata | Srbija

Papiri za stotinak nelegalnih objekata | Srbija


J. LEMAJIĆ |

29. jun 2019. 08:25 |

Komentara: 0

Uz pomoć Evropske unije Subotica i Senta u narednih godinu dana legalizovaće javnu imovinu

ZAHVALjUJUĆI projektu Exchange 5, koji finansira EU, Subotica i Senta u narednih godinu dana legalizovaće 98 objekata u javnoj svojini.

– Zahvaljujući ukupnoj vrednosti projekta od više od 240.000 evra, od čega Subotici ide 163.600 evra, a Senti 76.495 evra, uradiće se kompletan proces legalizacije za 50 objekata u našem gradu i 48 u Senti – istakao je gradonačelnik Bogdan Laban, prilikom otvaranja konferencije “Samo pravno zaokružena javna svojina je dobra javna svojina”. – Legalizacija 98 objekata u javnoj svojini su glavni ciljevi stavljeni pred projektni tim koji će rukovoditi procesom snimanja, izrade elaborata geodetskih radova, izrade katastarsko-topografskih planova, izrade projekata geodetskog obeležavanja i elaborata sprovođenja, brisanja objekata, izradi izveštaja o zatečenom stanju objekta, unošenja u evidenciju i poslovne knjige i popunjavanja podataka o imovini u Centralnoj bazi podataka. Upisom javne svojine legalnih objekata omogućavamo adekvatno upravljanje tom imovinom, apliciranje na različite izvore spoljnog finansiranja, kao i sve što podrazumeva pun kapacitet raspolaganja javnom imovinom.

PROČITAJTE JOŠ – Novi Sad: U aprilu rešenje za legalizaciju kuća?

Po rečima Zagorke Panić, menadžerke Grada Subotice, 181.000 evra donacija je EU, a ostatak sredstva iz budžeta lokalnih samouprava.

PROČITAJTE JOŠ – PET GODINA ZA LEGALIZACIJU OBJEKATA: Ko zakasni, preti mu rušenje

– Prvobitna zamisao je bila da se legalizuje 44 objekta Zoološkog vrta, međutim, kada smo krenuli u pripremu, od Ministarstva finasija smo dobili odgovor da ne možemo da legalizujemo objekte koji sutra neće biti imovina Grada, već Republike. Zato smo sredstva usmerili na objekte koji će biti gradski, iz sfera zdravstva, kulture, obrazovanje, javnih preduzeća ističe Panićeva.

Realizacija projekta za Senćane je početak rešavanja velikog, dugogodišnjeg problema.

– Lokalna samouprava Senta ima oko 1.800 objekata, ali kod svih ima manjih ili većih problema, a u ovom programu sagledaćemo situaciju u oko 660 objekata – ističe Varga Viktor, član Opštinskog veća za privredu. – Pored toga kod 20 objekata ćemo uraditi ozakonjenje, kod 20 etažiranje, a izbrisaćemo osam objekata. Nisu isti podaci u katastru i onoga na licu mesta. Ovo su problemi koji se decenijama nisu rešavali

DO JUNA IDUĆE GODINE

– REALIZACIJA projekta je do juna 2020. i svi nelegalni objekti u javnoj svojini koji se budu legalizovali moći će da budu rekonstruisani, adaptirani, a sa projektno-tehničkom dokumentacijom moći ćemo da apliciramo za sredstva iz republičkih, pokrajinskih i evropskih fondova – objasnila je Panićeva.Izvorni link

Slični artikli

Top