Stranica
Home > Srbija > Pita za oči i dušu gostiju | Srbija

Pita za oči i dušu gostiju | SrbijaV. ĆIRIĆ |

13. avgust 2019. 12:51 |

Komentara: 0

Na “Danima banice” u Beloj Palanci, svake godine sve više đakonija i posetilaca. Varoška svetkovina okupila je oko 300 domaćica iz ovog dela Srbije

U PITOMINI belopalanačkog Vrela održani su još jedni “Dani banice”. Glavna varoška svetkovina okupila je, kako kažu organizatori, oko 300 domaćica iz ovog dela Srbije, koje su na svojim štandovima izložile mnoštvo banica odnosno pita, pravljenih po starim receptima, od sirovina sa ovdašnjih polja i livada. Osim što spremaju pite po receptima svojih majki i baka, domaćice svake godine “lansiraju” i novitete koji na svojevrstan način obogaćuju gastronomsku ponudu belopalanačkog kraja, poznatog po banicama, ali i paprikama “vrtkama”, koje se mogu spremiti, kako kažu, na sto načina.

Pročitajte još: U Beloj Palanci ponovo očekuju najezdu Bugara

– Za dobru banicu potrebni su dobro domaće brašno, kravlji ili ovčji sir, svinjska mast, dobar šporet i suva bukovina. Naravno, tu je i majstorija domaćice. Mogu da budu sukane, “čupave” i “rastrzane” banice, pa slatke i kisele… Ove godine sam videla i ljutu banicu koja je dobra za one koji vole da se zaljute, kao i onu sa čvarcima. Sve su ukusne na svoj način i svaka ima svog majstora – kaže Piroćanka Marica Mladenović, jedna od učesnica ove svetkovine, koja već nekoliko godina ovde predstavlja svoje pite.

Osim po načinu izrade, banice se razlikuju i po dodacima. Ima ih sa sirom, tikvama, livadskim zeljem, blitvom, spanaćem, mlevenim mesom, krompirom, lukom, orasima, višnjama, sušenim pečurkama….

Pročitajte još: VIKEND ZA GURMANE: U Beloj Palanci počinju “Dani banice”

– Takozvane teže banice jedu se uglavnom zimi. To su one sa mlevenim mesom ili osušenim livadskim zeljem i ovčjim sirom. O posnim slavama se spremaju pite sa tikvama, krompirom, lukom, kupusom, a za takozvane mrsne slave obavezno ide pita sa sirom i to sa što starijim koji se ne topi na temperaturi rerne – kaže Marica i dodaje da je polovinom prošlog veka, i nešto kasnije, pita bila glavno jelo i to naročito na seoskim svadbama. Tada se, kaže ona, mnogo manje jelo meso, a banice su, uz glavno jelo na svadbama i slavama bile obavezne za drvoseče i one koji rade druge teške poslove, ili prilikom striže ovaca i žetve.

Žene majstori za pite, i ovoga puta su pokazale da brinu o svim podmlatku. U okviru zvaničnog nadmetanja za najbolju pitu, organizovano je i nadmetanje za mališane, odnosno devojčice koje ovo umeće uče od svojih majki. Već pripremljeno testo razvlače oklagijama ili ručno, a zatim ga filuju. Devojčice tako polako ulaze u tajne ovog umeća.

GOSTI IZ BUGARSKE

BELOPALANAČKI “Dani banice” privlače i veliki broj gostiju iz susedne Bugarske, koji dolaze iz prestonice ove susedne zemlje, ali i iz Dragomana, Slivnice i drugih pograničnih mesta. Gotovo svaki kaže da dolazi ovde zato što su banice od prirodnih materijala i bez onih dodataka novotarija koji daju lepši izgled, ali uzimaju dušu ovom gurmanluku, a koji može biti i mezetluk i predjelo, ali i glavno jelo, naročito ako se posluži sa kvalitetnim kiselim mlekom.Izvorni link

Slični artikli

Top