Stranica
Home > Srbija > Rodilo za 250.000 boca vina | Srbija

Rodilo za 250.000 boca vina | SrbijaD. Zečević |

23. septembar 2019. 06:41 |

Komentara: 0

U Topličkim vinogradima, u selu Gojinovac, nadomak Prokuplja, počela berba. Ove sezone očekuje se rekordna proizvodnja od 350.000 kilograma grožđa

U TOPLIČKIM vinogradima, u prokupačkom selu Gojinovac, koji se prostiru na površini od 50 hektara počela je berba grožđa. Prema rečima Dragana Kovačevića, menadžera ovih vinograda, ove godine očekuje se rekordan rod i dobar kvalitet grožđa, pri čemu je najzastupljenija autohtona sorta prokupac, ali su zastupljene i sorte merlot, kaberne, pinot, sovinjon i šardone.

Pročitajte još: Nema dobrog krokana bez bose ženske noge

– Ova godina je bila izuzetno dobra za vinogradare. Očekujem da ovogodišnji rod bude veći od 350.000 kilograma i proizvodnju od blizu 250.000 boca kvalitetnog vina. Za osam godina, koliko se bere grožđe i proizvodi vino, ova godina će, prema prvim ubranim količinama, biti rekordna – ističe Kovačević, i dodaje da se dobar kvalitet vina podrazumeva.

Govoreći o plasmanu vina, Kovačević ističe da se najveće količine izvoze u Kinu i Japan, dok su manje količine namenjene za tržište Norveške, Švedske, Nemačke.

– Toplički vinogradi su dobar primer kako se strpljivim, odgovornim i stručnim radom mogu ostvariti dobri proizvodni rezultati u proizvodnji visokokvalitetnih sorti grožđa i vina. Ovi vinogradi su po svojim dosadašnjim proizvodnim rezultatima postali poznati ne samo u Toplici i Srbiji, nego i van granica naše zemlje – istakao je Miroljub Paunović, zamenik gradonačelnika Prokuplja, i dodao da je za podizanje novih zasada vinove loze, kupovinu opreme i novih mašina, Grad Prokuplje ove godine izdvojio znatna sredstva.

Inače, u berbi ranih sorti grožđa u vinogradima u Gojinovcu angažovano je blizu 90 sezonskih radnika.

Vinogradi nadomak Prokuplja

NA MAPI

VINOGRADI u Gojinovcu već se nalaze na turističkoj mapi našeg grada. Sada sve delegacije, bez obzira na to da li dolaze iz zemlje ili inostranstva, pored mnogih kulturno-istorijskih spomenika i znamenitosti, žele da posete i ovo vinogorje – kazao je prilikom posete vinogradima zamenik gradonačelnika Prokuplja.Izvorni link

Slični artikli

Top