Stranica
Home > Srbija > Sela nisu zaboravljena | Srbija

Sela nisu zaboravljena | Srbija


D. NOVKOVIĆ |

19. avgust 2019. 13:52 |

Komentara: 0

Lokalna samouprava u Požarevcu za četiri godine investirala 1,37 milijardi dinara. Izdvajanja su proporcionalna, jer u ruralnom delu živi četvrtina stanovništva

TOKOM prethodne tri godine, iz gradskog budžeta je za izgradnju infrastrukture u seoskim mesnim zajednicama izdvojeno 1,37 milijardi dinara, od ukupno 5,25 koliko je uloženo na čitavoj teritoriji lokalne samouprave u Požarevcu.

– Udeo ulaganja u seoske mesne zajednice je procentualno identičan odnosu stanovništva, jer živalj u ruralnom delu čini četvrtinu ukupne populacije – objašnjava gradonačelnik Bane Spasović.

Što se tiče putne infrastrukture u selima, od 2016. do 2019. je izgrađeno 50 kilometara ukupne vrednosti 437 miliona dinara. Od početka godine taj bilans iznosi 8,2 kilometra, što je koštalo 86,5 miliona…

– U toplifikaciju Ćirikovca, Petke, Starog Kostolca i Drmna smo uložili 200 miliona dinara, za primarni vod fekalne kanalizacije u Lučici, Prugovu i Poljani 93 miliona, a za sekundarnu mrežu u Lučici još 189 miliona dinara – naglašava Spasović.

RASVETA ZA žitelje seoskih mesnih zajednica je uvedena i značajna olakšica, jer su oslobođeni plaćanja troškova za javnu rasvetu koju su, dosad, plaćali od 400 do 700 dinara mesečno.

Održavanje vodotoka drugog reda je od 2015. koštalo gotovo 200 miliona dinara, računajući i čišćenje starog korita reke Mlave, a – zaključno sa tekućom godinom – biće uređeno više od deset kilometara, pa će i ukupna ulaganja premašiti 300 miliona.

Pročitajte još: Požarevac: Završen kružni tok kod Višeg suda

– Nismo zapostavili ni sportsku infrastrukturu po selima, pa su 2016. do 2018. uređeni tereni u Barama, Kasidolu, Nabrđu, Bratincu, Klenovniku i Živici, a ove godine će se raditi i u Dubravici – zaključuje gradonačelnik Požarevca Bane Spasović.

NA REDU – EKOLOGIJA

BEZ obzira na činjenicu da je tokom minule četiri godine uklonjeno više od deset nelegalnih deponija – od kojih se većina nalazila u atarima seoskih naselja – ekološka slika će na tim područjima biti unapređen tek po završetku gradnje transfer-stanice, kada će se i u ruralnom delu Požarevca započeti organizovano odnošenje otpada.



Izvorni link

Slični artikli

Top