Stranica
Home > Srbija > SPOMEN-PARK KNjIŽEVNICIMA: Sremac i Raičković najzad među svojima | Srbija

SPOMEN-PARK KNjIŽEVNICIMA: Sremac i Raičković najzad među svojima | SrbijaJ. Lemajić |

01. avgust 2019. 11:41 |

Komentara: 0

Cilj je bio da se građanima ponudi uređena površina pogodna za održavanje književnih večeri i ostalih kulturnih dešavanja u Senti

U OKVIRU projekta “Sentaizam”, u gradu na obali Tise napravljen je spomen-park Stevanu Sremcu i Stevanu Raičkoviću. Cilj je bio da se građanima ponudi uređena površina pogodna za održavanje književnih večeri i ostalih kulturnih dešavanja u Senti, a uz ukazivanje poštovanja prema dvojici velikana srpske književnosti, u čiju su čast podignuti spomenici koji krase ovaj park.

Pročitajte još: OBNOVA KUĆE ČUVENOG RATNIKA: Još živi sećanje na Dragutina Matića

– Idejni tvorac je Tatjana Balo, predsednica SO, a imajući u vidu važnost projekta sa kulturološkog aspekta, u samu realizaciju, pored lokalne samouprave, uključeno je više lokalnih aktera – ističe koordinator projekta Igor Stojkov, sekretar SO Senta. – Projekat je finansiran iz više izvora. Ministarstvo kulture i informisanja obezbedilo je milion dinara, koliko i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, iz donacije privrednog društva “Sat-Trakt” iz Bačke Topole obezbeđen je celokupan mobilijar u iznosu od 284.000 dinara, dok je donacijom “Javornika” iz Subotice obezbeđen travnjak.

Pročitajte još: Otkriven spomenik “Crnotravcu neimaru” u Čuburskom parku

Na Tiskom keju još ranije su postavljene biste Stevana Sremca i Stevana Raičkovića, ali je prostor bio neuređen. Neophodno je bilo uraditi zemljane radove, betonirati deo površine, kao i uraditi deo bravarskih i električarskih radova, postaviti urbani mobilijar i ozeleniti površinu.

– Ideja spomen-parka je da se tu tokom leta organizuju književne večeri, možda manji pozorišnih nastupi, ili neki drugi programi koje će pripremiti Srpski kulturni centar “Stevan Sremac”. Istovremeno, bio je to i način da se ukaže poštovanje dvojici velikana srpske književnosti, u čiju čast su podignuti spomenici – dodaje Stojkov.

Spomen-obeležje Stevanu Sremcu

PROZAISTA I PESNIK

SREMAC je rođen u Senti 1855. godine i tu je proveo veći deo mladosti, dok ga, pošto je ostao bez oca, ujak Jovan Đorđević, osnivač Srpskog narodnog pozorišta, nije poveo sa sobom u Beograd na dalje školovanje. Pesnik i akademik Stevan Raičković rođen je 1928. u Neresnici kod Kučeva, ali je deo gimnazijskih, mladalačkih godina, proveo i u Senti.Izvorni link

Slični artikli

Top