Stranica
Home > Srbija > Svi za spas Gazivoda | Srbija

Svi za spas Gazivoda | SrbijaM. NIĆIFOROVIĆ |

16. jul 2019. 07:54 |

Komentara: 0

Čelnici Novog Pazara, Tutina i Rožaja ujedinjeni u zaštiti hidroakumulacije. Najviše smeća stiže Ibrom, pa ekolozi imaju pune ruke posla

POSLE potresnih slika jezera Gazivode preplavljenog smećem, koje su ovog proleća obišle Srbiju i svet, na inicijativu Regionalne agencije za razvoj Sandžaka (SEDA), u Tutinu su se sastali predsednik ove opštine Kenan Hot, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i načelnik opštine Rožaje Ejup Nurković. I, zajednički su tražili spas od daljeg zagađenja Ribarićkog jezera (Gazivoda), koje, kako ističu mnogi u ovom kraju, ozbiljno ugrožava ovaj biser prirode i još nedovoljno iskorišćeni turistički potencijal.

– Već smo se dogovorili o nekim merama i odmah ćemo pristupiti njihovoj realizaciji. Jedan od prvih koraka će biti postavljanje specijalnih brana koje će sprečavati da smeće iz okolnih pritoka stigne do jezera, a definisan je i čitav niz kratkoročnih, odnosno dugoročnih poteza, koji neće dati rezultate ako se ovdašnji ljudi ne odazovu našem apelu i ne prestanu da odlažu smeće pored jezera i okolnih rečnih tokova – kaže domaćin susreta, predsednik Opštine u Tutinu Kenan Hot.


PROČITAJTE JOŠ: Ukinuta vanredna situacija u Kraljevu

A najviše otpada u jezero Gazivode stiže Ibrom – iz pravca Rožaja i Tutina, pa su se minulog proleća formirale mnoge deponije. Zahvaljujući ribolovcima, ekolozima, dobrovoljcima i raznim volonterskim udruženjima, deo plastičnog otpada je uklonjen, a deo se još uklanja. U planu je i nabavka čamaca na kojima bi konstantno dežurali “čistači”, koji bi jezero štitili od priliva većih količina smeća.

Čelnici lokalnih samouprava za istim stolom / Foto Radio 100+

Inače, akumulacija jezera Gazivode se koristi za navodnjavanje dela Kosova i Metohije, te vodosnabdevanje i pokretanje kosovskih termoelektrana.

Ribarićko jezero zatrpano otpadomIzvorni link

Slični artikli

Top