Stranica
Home > Srbija > SVILAJNAC JEDAN OD PRIVREDNIH LIDERA: Nezaposlenost manja nego ikad | Srbija

SVILAJNAC JEDAN OD PRIVREDNIH LIDERA: Nezaposlenost manja nego ikad | SrbijaZ. GLIGORIJEVIĆ |

29. jun 2019. 11:35 |

Komentara: 0

U poslednjih godinu dana stigla čak tri nova investitora. Ceo grad kao veliko gradilište

OPŠTINA Svilajnac jedna je od lidera u Srbiji kada je reč o ispunjavanju zahtevnih evropskih standarda u oblasti uređenosti, infrastrukture, društvene odgovornosti, socijalne brige, poljoprivredne proizvodnje… U ovu opštinu dolazi sve više investitora, privreda grada na Resavi doživela je veliki uspon, nezaposlenost je manja nego ikad, zaposlen je i veliki broj ljudi iz okolnih gradova i opština, što je opštinu Svilajnac pozicioniralo kao lidera u privrednoj delatnosti u okrugu.

Sumirajući rezultate povodom 29. juna, Dana opštine, na kojima mnoge lokalne zajednice mogu da mu pozavide, predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović dodaje da su rekonstruisani svi javni objekti, da je pri kraju izgradnja vodovodne mreže po svim selima, a radi se i na proširenju kanalizacione mreže. Uz to, dodaje, završeno je 90 odsto radova na regulaciji Resave i vodotokova drugog reda.

Pročitajte još – “Naša istorija, naša sećanja” i u Svilajncu

– Kruna desetogodišnjeg rada na razvoju privrede nesumnjivo je prvi regionalni sajam zapošljavanja, na kom je 30 svilajnačkih kompanija ponudilo više od 400 radnih mesta – precizira Milanović. – U poslednjih godinu dana Svilajnac je dobio čak tri nova investitora. Domaći investitor “Alfa tehniks” trenutno zapošljava 250 radnika, a 80 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu. Slovenačka kompanija “Hočevar” ima značajno učešće na tržištima širom Evropske unije, Rusije, Južne Amerike, Azije, kupila je zemljište i počinje proizvodnju u oblasti prehrambene i farmaceutske industrije, a italijanski “Ariston” proizvodiće grejače za najveće svetske proizvođače bele tehnike i zaposliti stotinak radnika.

Prvi čovek Svilajnca kaže da će kompletna rekonstrukcija OŠ “Jovan Jovanović Zmaj”, sa više od 6.000 kvadrata, biti završena do početka nove školske godine i dodaje da su istovremeno obnovljene dve seoske škole i otvoreno 12 vrtića u selima. Sredstvima EU adaptirane su obe zgrade srednje škole, čiji će učenici prvi put dobiti fiskulturnu salu. Rekonstruisane su mnoge gradske ulice, a dosta je uloženo i u seosku infrastrukturu.

Pročitajte još – Svilajnac lider u privredi Pomoravlja, traži se 400 radnika

– Svilajnac je čuven i po uspesima u oblasti poljoprivrede, jer Opština pruža veliku podršku proizvođačima u ovoj oblasti. Na ovogodišnjem novosadskom Poljoprivrednom sajmu, Opština je četvrti put u poslednjih deset godina osvojila pehar apsolutnog šampiona u oblasti govedarstva, a šest izlagača vratilo se s devet priznanja – navodi Milanović.

Radovi na OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” biće završeni do 1. septembra

On navodi i da je Opština ove godine za kulturu, koja će biti jedan od prioriteta u narednom periodu, opredelila pet odsto sredstava iz lokalnog budžeta, što je znatno više od republičkog proseka, tako da veliki kulturni događaji i produkcije neće biti privilegija samo velikih gradova.

POPUST UZ KARTICU

Opština je lane formirala i Korisnički centar, koji je izdao više od 10.000 svilajnačkih kartica, koje korisnicima omogućavaju besplatne sportsko-rekreativne programe, popuste u maloprodajnim i uslužnim objektima, sportskim, kulturnim i turističkim ustanovama.

– Imamo škole fudbala, košarke, odbojke, rukometa, dvoranskog hokeja i borilačkih veština za decu i mlade, joge, aerobika, stonog tenisa, glume, plesa za odrasle, besplatne izlete za penzionere… Izdvojila bih besplatne časove pripremne nastave iz srpskog jezika i književnosti i matematike za sve učenike osmog razreda, pa njihovi roditelji ne moraju da plaćaju privatne časove da bi njihova deca bila spremna za prijemne ispite – kaže Dragana Radević, zamenik predsednika opštine Svilajnac.

Predrag Milanović

BRIGA O PORODICI

Opština Svilajnac osnovala je prošle godine Centar za brigu o porodici, koji je organizovao besplatne vežbe za ispravljanje deformiteta kičme i držanja tela kod dece. Organizovano je i niz sportskih i kreativnih radionica za decu tokom letnjeg raspusta, logopedski pregledi i tretmani, vežbe za trudnice, savetovanja, tribine…Izvorni link

Slični artikli

Top