Stranica
Home > Srbija > Table operskoj divi, pesniku, kao i muzičaru | Srbija

Table operskoj divi, pesniku, kao i muzičaru | SrbijaZ. GRUMIĆ |

11. jul 2019. 18:35 |

Komentara: 0

Nazive po zaslužnim umetnicima dobiće uskoro u Novom Sadu još dve ulice i plato. Skupština grada o predlozima u ponedeljak, 15. jula

NOVI Sad svoj status Evropske prestonice kulture 2021. godine potvrđuje mnogobrojnim aktivnostima, posebno od osvajanja te prestižne titule, pa se u tom pogledu nastavlja i lepa praksa davanja naziva ulica i drugih delova grada po istaknutim umetnicima.

Tako su se stekli svi neophodni uslovi da uskoro prilazni plato ispred Muzičko-baletske škole koja je u izgradnji na Limanu, bude nazvan po operskoj pevačici Melaniji Bugarinović (1903-1986), dok će dve ulice u naselju Mali Beograd – Veliki rit nositi imena pesnika Miodraga Pavlovića (1928-2014) i muzičara Ignaca Šena (1958-2017).

Bugarinovićeva je rođena u Beloj Crkvi, a posle školovanja u Temišvaru, stupila je u Beogradsku operu 1930. godine, u kojoj je redovno nastupala do 1966. U tom razdoblju bila je nekoliko godina i prvakinja Državne opere u Beču.

– Glasom izuzetne lepote, sa retkom muzikalnošću i glumačkom izražajnošću, tumačila je više od 70 operskih uloga – navedeno je u obrazloženju nadležne komisije, koji upućen Skupštini grada radi izjašnjavanja na sednici u ponedeljak, 15. jula.

Pročitajte još – Život posvećen umetnosti i kulturi

Operska diva je, negujući uspomenu na svoju rano preminulu ćerku Mirjanu Kalinović, istaknutu opersku umetnicu, ugovorom o poklonu gradu 1978. godine osnovala fond za unapređenje vokalne umetnosti mladih u Novom Sadu, iz kojeg se daju stipendije i organizuju manifestacije mladih umetnika u oblasti ozbiljne muzike.

Melanija Bugarinović Foto Arhiva VN

Ime Miodraga Pavlovića, srpskog književnika, pesnika i esejiste, akademika SANU, rođenog u Novom Sadu, poneće jedna ulica u naselju Mali Beograd.

– Bio je jedan od najuticajnijih pesnika posleratne srpske književnosti. Njegova poezija i eseji objavljeni su na svim evropskim jezicima i na nekoliko orijentalnih – stoji u obrazloženju predloga.

U istom delu grada ulicu će dobiti i pre dve godine preminuli Ignac Šen, violinista, primaš, kompozitor i koncertmajstor.

– Još kao šesnaestogodišnjak, nakon audicije, postaje član Velikog narodnog orkestra Radio Novog Sada, danas RTV, a svojoj matičnoj kući ostao je veran do penzionisanja.

Ignac Šen Foto RTV

Kako je predviđeno zakonskim propisima, saglasnost na te predloge rešenja gradske komisije dao je i Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

PISAC, BALERINA, MUZIČARI…

SPOMENIKE su poslednjih godina u Novom Sadu dobili pisci Laza Kostić, Jaša Tomić i Vasa Stajić, balerina Marina Olenjina i muzičar Janika Balaž. Postavljena je i bista Uzeira Hadžibejlija, azerbejdžanskog kompozitora.

STIH Miodrag Pavlović

KUSTOSI

PREDLOG za naziv novog platoa dao je Upravni odbor Fonda “Melanije Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović Kalin”, a nove nazive dveju ulica predložila je grupa kustosa Muzeja Vojvodine.Izvorni link

Slični artikli

Top