Stranica
Home > Srbija > U čast brenda – šljive | Srbija

U čast brenda – šljive | Srbija


D. ZEČEVIĆ |

26. avgust 2019. 19:33 |

Komentara: 0

Tradicionalna manifestacija posvećena voću juče završena u Blacu. Na 6.000 hektara površine u ovom kraju ima oko dva miliona zasada

ŠLjIVA je blački brend i kao takva treba da se promoviše kako u zemlji, tako i u inostranstvu, reči su Milana Ćurčića, predsednika opštine Blace, gde je završena trodnevna manifestacija “Dani šljive Blace 2019. godine”, sedamnaesta po redu.

– Za “Dane šljive” se može reći da su i najprepoznatljivija i najveća manifestacija u čitavom regionu. Osim po sadržaju i kvalitetu aktivosti, ona je i po posećenosti postala brend jer je sadržaj aktivnosti usmeren na posetioce od najmlađih do najstarijih – ističe Zoran Jozić, zamenik predsednika opštine Blace zadužen za kapitalne investicije.

On podseća da je cilj manifestacija pre svega promocija šljive i proizvoda od voća, jer na 6.000 hektara površine ima oko dva miliona zasada pod šljivom.

– Naša suva šljiva, rakija i pekmez mogu se naći na gotovo svim kontinentima, što je veliki uspeh za našu opštinu, budući da se od 4.000 domaćinstava, više od 90 odsto njih bavi poljoprivredom, pre svega voćarstvom – dodaje Jozić, pojašnjavajući da pored izložbenog dela i stručnih predavanja iz oblasti poljoprivrede, manifestacija ima i takmičarski karakter jer će po završetku trodnevnih aktivnosti, izabrati najbolju rakiju, šljivik, kao i najuspešnije mlade poljoprivrednike.

Miloš Čolić, jedan od organizatora događaja ispred lokalne samouprave, napominje da su u cilju pospešivanja poljoprivrede, ali i motivisanja mladih da se bave njome, i ove godine zahvaljujući sredstvima lokalne samouprave i Fondacije “Divac”, uručili jedanaest grantova u vidu bespovratnih novčanih sredstava mladim poljoprivrednicima za razvoj poljoprivrednih delatnosti.

Pročitajte još: Šljiva iz Blaca okupila region

Lane je, prema zvaničnim procenama, manifestaciju posetilo oko 80.000 ljudi, zahvaljujući između ostalog i dobrom zabavnom programu. Organizatori se nadaju da će ove godine premašiti 100.000 posetilaca.

ZABAVNI PROGRAM

OVOGODIŠNjE “Dane šljive”, kao i ranijih godina, pratio je bogat zabavni program, a tokom tri dana nastupale su poznate muzičke zvezde. Osim muzičkog karavana RTS kojim je u četvrtak uveče nezvanično otvorena manifestacija i nastupa pevača Alena Islamovića, trubačkog orkestra Dejana Krstića, mlade pevačke zvezde Jovana Dejić, kao i poznatog pevača Željka Joksimovića, posetioce je zabavljala i etno-grupa “Balkanika”.Izvorni link

Slični artikli

Top