Stranica
Home > Srbija > Uredba sprečava divlja smetlišta u Srbiji | Srbija

Uredba sprečava divlja smetlišta u Srbiji | Srbija


Z. RAJIĆ |

10. avgust 2019. 14:06 |

Komentara: 0

Komunalnoj inspekciji prijavljen opasan otpad na građevinskoj deponiji u selu Kucura ka Savinom Selu

NA apel savesnih građana, Ekološki pokret Vrbasa prijavio je komunalnoj inspekciji opasan otpad na građevinskoj deponiji u selu Kucura ka Savinom Selu, a istovremeno se obratio i lokalnoj samoupravi i republičkoj vladi, zahtevajući donošenje uredbe kojom bi se sprečilo stvaranje divljih smetlišta u Srbiji.

– Velik broj bahatih meštana Kucure i Savinog Sela, osim građevinskog otpada, izbacuje smeće, među kojem su i lešine i klanični otpad. Nesnosan smrad ometa normalan život u tom delu Kucure. I pored toga što JKP “Komunalac” iz Vrbasa povremeno odgura nagomilano smeće i šut u obližnju depresiju, otpad se stvara velikom brzinom i stalan je problem, naročito leto – naveo je predsednik EPV Ratko Đurđevac.

On je ukazao da nije u javnom interesu da se ljudima dopusti da samostalno izbacuju građevinski otpad radi popunjavanja neke depresije, jer ubrzo krene i svako drugo smeće, što za posledicu ima štetne emisije u vazduhu, zemljištu, podzemnim vodama i irigacionima kanalima.


PROČITAJTE JOŠ – “Divlju” gradnju nema ko da ruši

– Nadležnima u lokalnoj samoupravi još jednom, biće da je to četvrti put, ponavljamo inicijativu za uspostavljanje organizovanog sistema za uklanjanje građevinskog otpada. Taj sistem bi mogao da podrazumeva nabavku i rentiranje otvorenih kontejnera sa adekvatnim vozilom za prevoz – istakao je Đurđevac.

Prema njegovim rečima, potpuni je apsurd da uz blagoslov lokalne samouprave niču divlje deponije, koje su ozbiljan zdravstveni rizik za građane, uprkos tome što plaćaju takse i naknade za uređenje životne sredine.

– Slična je situacija u mnogim opštinama u Srbiji, a posledica je neadekvatnog plana upravljanja otpadom ili njegovog nesprovođenja, kao i nenamenskog trošenja “zelenog dinara” i taksa za uređenje građevinskog i poljoprivrednog zemljišta – zaključio je Đurđevac.Izvorni link

Slični artikli

Top