Stranica
Home > Srbija > Zadruga “Agro Klek” najbolja u Srbiji | Srbija

Zadruga “Agro Klek” najbolja u Srbiji | SrbijaBogoljub Grujić |

18. jul 2019. 09:43 |

Komentara: 0

ZZ “Agro Klek” ne samo da je preživeo tranziciju, već postao recept za uspeh. Sir izvoze u Rusiju, mleka proizvedu više nego u EU. Prosek plata 60.000

OKRENUTI isključivo svakodnevnim potrebama, bez hazarderskih poteza i pogrešnih investicija, 80 zaposlenih u Zemljoradničkoj zadruzi “Agro Klek” u Kleku, kod Zrenjanina, iz godine u godinu, podižu rejting jedne od najuspešnijih ZZ u Srbiji. Nedavno se, prilikom posete povodom Svetskog dana zadrugarstva, ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić uverio u ispravnost odluke da se zadruzi “Agro Klek” dodeli bespovratnih 15 miliona dinara u sklopu kampanje “500 zadruga u 500 sela Srbije”, a uz još osam dodatnih miliona, koje su sami investirali, Klečani su kupili još jedan traktor “džon dir” i telehender.

Pročitajte još: Bespovratna sredstva zemljoradničkim i poljoprivrednim zadrugama

– Dosad smo u mehanizaciju uložili 60 miliona, obrađujemo 1.200 hektara vlastitih oranica i još oko 200 u zakupu, ostvarili smo bruto prihod prošle godine 15 miliona, a prosečna plata zaposlenih je oko 60.000 dinara. Poslujemo domaćinski, izuzetno uvažavajući principe poštenog poslovanja i odnosa prema zadruzi od koje živimo – kaže za “Novosti” Radovan Bokić, prvi čovek ZZ “Agro Klek”, ponosno ističući da nije jedini koji je više od tri decenije u zadruzi koja je osnovana još pedesetih godina prošlog veka i uspešno je poslovala u sklopu IPK “Servo Mihalj”.

Na jednoj od najbogatijih stočarskih farmi u Vojvodini, ističe dr Vladimir Mertel, sa Veterinarskog instituta u Zrenjaninu, koji 20 godina sarađuje sa zadrugom u Kleku, od ukupno 1.050 grla stoke je 530 muznih krava holštajn, dok je ostalo priplodni podmladak junadi i teladi, koje dnevno daju od 12.000 do 14.000 litara mleka, zavisno od doba godine, broja krava na muži i perioda laktacije.

Pročitajte još: ODUSTALI OD ŠTRAJKA GLAĐU: Malinari se dogovorili oko otkupne cene

– Trenutno je 430 do 450 krava na muži i prosečna godišnja proizvodnja po kravi je 9.500 litara mleka, što je znatno više iznad proseka EU (Holandija i Danska imaju proseku između 6.500 i 7.000 litara mleka po kravi), dok je u Srbiji prosek između 4.000 i 4.500 litara – ističe Vladimir Mertel, stručni saradnik u oblasti ishrane, zdravstvene zaštite i unapređenja plodnosti, uz napomenu da je dnevna proizvodnja mleka najviša u periodu od novembra do aprila, dok je tokom leta niža, zbog visokih temperatura, slabije ishrane i takozvanog toplotnog stresa.

Foto B. G. /  Od 530 krava i do 14.000 litara mleka

Zadruga dugi niz godina uspešno sarađuje i dnevno isporučuje sve količine mleka zrenjaninskom “Mlekoproduktu”, a vrhunski kvalitetan sir od mleka iz Kleka, izvozi se u Rusiju i još nekoliko evropskih zemalja.

RIBNjAK

U SKLOPU ZZ “Agro Klek” radi i ribnjak na 88 hektara zemljišta kod Begeja, i godišnje na domaće tržište isporuči više od stotinu tona konzumnog šarana, vrhunskog kvaliteta.

RATARSTVO U SLUŽBI STOČARSTVA

RASTEREĆENI tenzije da se brzo zaradi po svaku cenu, klečanski zadrugari striktno se pridržavaju ciklusa “ratarstvo u službi stočarstva”, i po uzoru na zapadne zemlje Holandiju i Dansku, u kojima je poljoprivredna proizvodnja organizovana po vrhunskim standardima, 80 odsto ratarskih kultura, koje su proizvedene na spostvenim oranicama, odlazi za pripremu stočne hrane na vlastitoj farmi.Izvorni link

Slični artikli

Top