Stranica
Home > Srbija > ZAPADNA MORAVA ZAGAĐENA U ČAČKU: Masne mrlje od nafte plutaju rekom | Srbija

ZAPADNA MORAVA ZAGAĐENA U ČAČKU: Masne mrlje od nafte plutaju rekom | SrbijaV. ILIĆ |

12. jul 2019. 08:50 |

Komentara: 0

Gradonačelnik Todorović je procenio da naftna mrlja koja se pojavila uzvodno od brane, u Parmencu, dolazi od nekog drugog zagađivača

ZAPADNOM Moravom i dalje plivaju masne ili naftne mrlje, ne samo kod Gradskog stadiona, već i uzvodno od brane u Parmencu, ali zagađivači još nisu poznati.

Ipak, gradonačelnik Milun Todorović je doneo odluku da brana kod Gradskog stadiona ne bude zatvorena, odnosno da otvaranje kupališne sezone na Moravi sačeka dok Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) ne saopšti da je kupalište bezbedno za posetioce.

U međuvremenu, ZZJZ iz Čačka je saopštio da, zbog najavljenog čišćenja reka Lupnjače na mestu njenog ulivanja u Zapadnu Moravu od 24. juna do 9. jula, nisu obavljene inače redovne laboratorijske analize površinske vode na lokacijama kod kompanije “Sloboda”, 50 metara ispod uliva Lupnjače, kod SC “Mladost”.

Pročitajte još – NEOBIČNA BOJA REKE IZAZVALA PANIKU: Građani u strahu, na pomolu ekološka katastrofa? (FOTO)

– U prisustvu šefa Gradskog štaba za vanredne situacije i direktora Sportskog centra, konstatovano je da još traje čišćenje korita i obala reka, te da su u rukavcima Zapadne Morave ulja i masti formirali film na površini – saopšteno je iz ovdašnjeg Zavoda za javno zdravlje.

Ističući da se pojava masti na površini reke podudarila sa terminom reparacije brane u Parmencu, gradonačelnik Todorović je procenio da naftna mrlja koja se pojavila uzvodno od brane, u Parmencu, dolazi od nekog drugog zagađivača.

Gradonačelnik Todorović (levo) sa saradnicima Foto V. Ilić

NEMOĆ

POMOĆNIK gradonačelnika zadužen za zaštitu životne sredine Mirjana Đoković kaže da Čačku nedostaje vodni inspektor, jer je najbliži u Raškom okrugu.

– Naš inspektor za zaštitu životne sredine je nadležan samo za upravljanje otpadom, a ne i za vodotoke, pa nam je preostalo jedino da jedinica Civilne zaštite kritično mesto tretira apsorbentom koji smo dobili od JP “Srbijavode” – objašnjava Mirjana Đoković.Izvorni link

Slični artikli

Top