Stranica
Home > Srbija > Žene će sačuvati selo | Srbija

Žene će sačuvati selo | Srbija


J. SIMIĆ |

21. septembar 2019. 07:43 |

Komentara: 0

U zgradi pokrajinske vlade otvoren Vojvođanski salon; Promocija stvaralaštva, našeg nasleđa i tradicije

JEDNOJ od kancelarija na prvom spratu zgrade Pokrajinske vlade (Banovina), juče je otvoren Vojvođanski salon pod čijim okriljem će biti čuvano kulturno nasleđe i promovisano stvaralaštvo žena i mladih u Vojvodini.

Salon čiji zidovi su ukrašeni radovima rađenim u tradicionalnoj tehnici i sa motivima karakterističnim za vojvođansko podneblje, otvorili su predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i potpredsednica srpske vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

– Ova inicijativa važna je za očuvanje naših sela i ruralnih sredina, jer otkupljivanjem ovih proizvoda mi pomažemo razvoj seoskih sredina i očuvanje našeg nasleđa – rekao je Mirović.

PROČITAJTE JOŠ – INVESTICIJA VREDNA 45 MILIONA EVRA: Izgradnja fabrike čokolade „Beri Kalebo“ (FOTO)

Pošto je podsetila da je pre dve godine u republičkoj vladi otvoren salon za istu namenu, ministarka Mihajlović dodala je da se ovim pokrajinska administracija priključila inicijativi koja ima za cilj zapošljavanje najmanje 1.000 žena sa sela, koje su i najugroženije u ekonomskom smislu.

– Kroz ovu inicijativu dosad smo uposlili više od 600 žena. Na ovaj način ne samo da čuvamo naše vrednosti i nasleđe, koje ponosno pokazujemo svetu, već pomažemo ženama da ekonomski osnaže – rekla je potpredsednica Mihajlović i pozvala sve institucije da se pridruže ovoj akciji.

Po rečima izvršne direktorke NALED Violete Jovanović, Vojvođanski salon šalje važnu poruku o očuvanju kulturnog nasleđa koji je deo našeg identiteta, ali i multikulturalnosti i tolerancije.

– Potpredsednica Mihajlović i predsednik Mirović već godinama zvaničnicima s kojima se sastaju, poklanjaju naše azbuke, tkanice, pirotske i staparske ćilime, šireći tako lepotu naše tradicije – rekla je Jovanovićeva.

ZANATSKA UDRUŽENjA

OTVARANjU Vojvođanskog salona prisustvovali su i predstavnice zanatskih udruženja koje su izradile eksponate, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.Izvorni link

Slični artikli

Top