You are here
Home > Svet > Bez Erdogana, Putina i Si Đinpinga u Glazgovu

Bez Erdogana, Putina i Si Đinpinga u Glazgovu


“Postojali su standardi bezbednosnih protokola koje smo tražili…To su bili standardi protokola koji su se uvek primenjivali za nas tokom svih naših međunarodnih poseta. Međutim, u poslednjem trenutku nam je rečeno da se to ne može ispuniti”, rekao je Erdogan grupi novinara po povratku iz Rima u Istanbul, prenela je agencija AP.

Erdogan je tvrdio kako su standardi protokola koje je Turska tražila, zapravo omogućeni “drugoj zemlji”, ali nije dalje precizirao o kome je reč, navodi AP.

„Naši zahtevi nisu ispunjeni, pa smo odustali od odlaska u Glazgov”, rekao je predsednik Erdogan.

„Na kraju, nije se radilo samo o sopstvenoj bezbednosti, već o ugledu naše zemlje. Odgovorni smo za zaštitu ugleda naše nacije,” istakao je turski predsednik.

Turska državna agencija Anadolija je izvestila da se predsednik Erdogan ranije danas vratio u Tursku sa samita G20 u Rimu, umesto da otputuje u Glazgov na klimatsku konferenciju COP26.

“Predsednik je doneo takvu odluku jer naši zahtevi u vezi sa brojem vozila za obezbeđenje i neki drugi zahtevi vezani za bezbednost nisu u potpunosti ispunjeni”, rekao je visoki zvaničnik za Rojters.

Prethodno se očekivalo da će se Erdogan u Glazgovu sastati sa američkim predsednikom DŽoom Bajdenom, ali su se oni juče sreli u Rimu.

Putin neće govoriti u Glazgovu, snimio poruku

Ruski predsednik Vladimir Putin neće govoriti na Konferenciji UN-a o klimatskim promenama COP 26 u Glazgovu, ali je snimio video poruku učesnicima jednog od panela konferencije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Nažalost, predsednik neće održati svoj govor na Konferenciji UN o klimatskim promena COP26, jer ne postoji mogućnost da učestvuje na samitu putem video veze. Međutim, učesnici konferencije u Glazgovu će razgovarati o šumarstvu i drugom korišćenju zemljišta, a predsednik je već snimio video poruku da im se obrati“, izjavio je Peskov, a prenosi ruska agencija TAS S.

“Nažalost, neće biti direktnog govora predsednika, jer to jednostavno nije predviđeno formatom ovog događaja“, dodao je portparol.

Bez Kine na samitu u Glazgovu

Kineski predsednik Si Đinping neće prisustvovati skupu o klimatskim promenama COP26 u Glazgovu, niti će se učesnicima obratiti video-porukom, već će poslati pismo, objavio je portal Politiko.

Lider države, koja je odgovorna za trećinu gasova staklene bašte, učestvovaće na konferenciji tako što će poslati pisani podnesak, koju će Ujedinjene nacije, kao organizatori, postaviti na sajt posvećen COP26.

Si Đinping, koji od početka pandemije nije napustio Kinu, učestvovao je ovog vikenda na samitu G20 lidera sveta video linkom, dok je u septembru na Generalnoj skupštini UN emitovana njegova ranije snimljena izjava.Izvor

Similar Articles

Top