You are here
Home > Svet > Dogovor G20 oko globalne minimalne poreske stope i vakicina

Dogovor G20 oko globalne minimalne poreske stope i vakicina


Ministri finansija država članica G20 pre nekoliko meseci dogovorili su se da minimalna poreska stopa bude 15 odsto, tako da je današnje formalno odobrenje na samitu u Rimu bilo očekivano, ukazuje AP.

Lideri G20 su u Rimu, na prvom samitu uživo posle dve godine, podržali poziv da se produži otpis duga za siromašne zemlje i obećali da će 70 odsto svetske populacije biti vakcinisano protiv korona virusa do sredine 2022. godine, navodi Rojters.

Putin pozvao na brže uzajamno priznavanje vakcina

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je pozvao zemlje G20 da ubrzaju uzajamno priznavanje vakcina protiv kovida-19.

Putin, koji se putem video linka obratio učesnicima samita G20 u Rimu, rekao je i da bi Svetska zdravstvena organizacija trebalo da bude brža u donošenju odluka u vezi odobrenja vakcina, javio je Rojters.

Rusija normalizovala svoju makroekonomsku politiku

Rusija je normalizovala svoju ekonomsku politiku i budžet će biti u suficitu, izjavio je  ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, u Rusiji je 2020. godine deficit budžeta porastao na četiri odsto usled ogromnih mera podrške stanovništva, malog i srednjeg biznisa i zdravstvenog sistema, prenosi Sputnjik.

To je takođe omogućilo da se oporavi tržište rada.

A ove godine smo normalizovali svoju makroekonomsku politiku tako da će budžet biti u suficitu. Ne samo da smo to postigli, nego smo i pooštrili monetarnu politiku, rekao je ruski lider.

Istovremeno je ukazao na to da je situacija u zemljama G20 nešto drugačija.

Ako je u periodu od 2017. do 2019. godine deficit budžeta u proseku iznosio 3,8 odsto BDP-a, u 2020. godini usled pandemije povećao se na 11,2 odsto, a ove godine, iako se smanjio, i dalje ostaje na prilično visokom nivou – 8,7 odsto. Želeo bih da istaknem da 40 odsto budžetskog deficita svih zemalja G20 za 2020-2021. godinu otpada na SAD, skrenuo je pažnju Putin, istakavši da globalna ekonomija zavisi od položaja američke ekonomije.

Ruski predsednik je upozorio da povećanje budžetskih deficita u različitim zemljama sveta preti visokom globalnom inflacijom.

Prekomerno stimulisanje dovelo je do opšte nestabilnosti, porasta cena finansijskih sredstava i robe na pojedinim tržištima – energije, hrane i tako dalje. Osnovni uzrok tih pojava je ozbiljni budžetski deficit u razvijenim ekonomijama. To je glavni uzrok. To stvara rizik od visoke globalne inflacije u srednjoročnoj perspektivi, usled čega ne samo da se povećavaju rizici od smanjenja poslovne aktivnosti, nego se učvršćuje i produbljuje nejednakost, konstatovao je Putin.

Kineski predsednik pozvao na jednak tretman vakcina

Kineski predsednik Si Đinping danas je pozvao na jednak tretman i uzajamno priznavanje vakcina protiv kovid-19 na osnovu liste za hitnu upotrebu Svetske zdravstvene organizacije, prenela je zvanična kineska agencija Sinhua.

U obraćanju na samitu lidera G20 u Rimu putem video linka, Si je kazao da je Kina isporučila više od 1,6 milijardi doza vakcina svetu, kao i da sarađuje sa 16 nacija u proizvodnji doza, navodi Rojters.

Dve kineske vakcine, Sinovak Bajotek i Sinofarm, uključene su na listu SZO.

London želi odlučniju borbu Australije protiv klimatskih promena

Velika Britanija želi da se Australija više posveti borbi protiv klimatskih promena, izjavio je danas portparol britanskog premijera Borisa Džonsona, pojačavajući pritisak na neke zemalje pre klimatskog samita Ujedinjenih nacija sledeće nedelje u Glazgovu.

Portparol britanskog premijera je rekao da se Australija obavezala da postigne nultu emisiju ugljenika, ali London veruje da se može učiniti i više u oblastima kao što je korišćenje uglja, preneo je Rojters.

Verujemo da Australija može učiniti više u oblastima kao što je korišćenje uglja i nastavićemo s razgovorima o toj temi, rekao je britanski zvaničnik.

Rim: Dobrodošlica premijera Italije učešnicima samita G20

Lideri 20 najbogatijih zemalja sveta okupili su se danas na prvom samitu G20 od kako je počela pandemija koronavirusa, a italijanski premijer Mario Dragi poželeo je dobrodošlicu učesnicima u rimskom Kongresnom centru.

Današnja uvodna sesija posvećena je globalnom zdravstvu i ekonomiji, a lideri najuticajnih zemalja sveta vodiće razgovore o iranskom nuklearnom programu na marginama skupa, preneo je AP.

Glavne teme ovog samita biće definisanje hitnih mera za sprečavanje klimatskih promena, jačanje borbe protiv koronavirusa i prevazilaženje ekonomske krize izazvane pandemijom.

Očekuje se da lideri najrazvijenijih zemalja sveta usaglašeno upute poziv da se što pre preduzmu koraci kako bi se održao cilj ograničavanja globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni Celzijusa.

Većina šefova država i vlada koji se danas nalaze u Rimu otputovaće u Glazgov na samit COP26 posvećen klimatskim promenama čim se okonca samit G-20.

džonson, i, bajden

Uoči samita, generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da sastanak u Glazgovu rizikuje neuspeh zbog još uvek mlakih poteza velikih zagađivača i uputio poziv liderima G-20 da prevaziđu opasan nivo nepoverenja” među sobom i sa zemljama u razvoju.

Rim je, inače, kako izveštavaju italijanski mediji, zbog bezbednosti učesnika samita postao “zatvoreni grad”, što je igra reči i asocijacija na čuveni fim Roberta Roselinija iz 1945. godine, “Rim-otvoreni grad”.

Deo grada, EUR, gde se samit održava, iz bezbednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbednosti u poluprečniku od 10 kilometara, a pristup tom delu je dozvoljen samo učesnicima skupa i stanovnicima tog dela grada uz posebne dozvole.

Bezbednost učesnika samita osigurava blizu 6.000 policajaca, kao i vojska čiji je glavni zadatak u vreme samita anti-dron kontrola.

Bajden: Bili smo nespretni, nismo rekli Francuskoj za bezbednosni pakt AUKUS

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u okviru samita G20 u Rimu i izjavio da su u Vašingtonu bili “nespretni” kada nisu saopštili Francuskoj za bezbednosni pakt AUKUS, koji čine SAD, Velika Britanija i Australija.

“Da iskoristim engleski izraz, ono što smo uradili bilo je nespretno. Nije bilo urađeno u pravom maniru”, rekao je Bajden, preneo je “Njujork post”.

On je, takođe, rekao da je bio pod utiskom da se određene stvari koje su se desile, zapravo nisu dogodile.

“Bio sam pod utiskom da je Francuska bila obaveštena (o AUKUS-u) odavno. Iskreno, nisam znao da niste bili obavešteni”, rekao je Bajden Makronu.

Predsednik SAD je dodao da ne postoji oblast u svetu gde SAD ne mogu da sarađuju sa Francuskom, preneo je Rojters.

Izjava je došla u trenutku kada dve zemlje rade na obnavljanju odnosa nakon razmirica zbog bezbednosnog pakta SAD sa Velikom Britanijom i Australijom, navodi britanska novinska agencija.Izvor

Similar Articles

Top