You are here
Home > Svet > EMA: Buster za opštu populaciju sledeći korak

EMA: Buster za opštu populaciju sledeći korak


“Većina zemalja članica EU počela je da daje buster doze prvo kod ranjivih grupa, a prelazak na buster dozu kod opšte populacije je verovatno sledeći korak u zaštiti javnog zdravlja”, kaže doktor Marko Kavaleri ispred EMA.

U EMA navode da se buster doza može davati odraslima najmanje šest meseci od pune vakcinacije Fajzerom, odnosno šest do osam meseci nakon druge doze Moderne.

“Treća doza Moderna vakcine uzeta 6 do 8 meseci nakon druge doze dovodi do porasta broja anitela. Studije nisu pokazale bezbednosne rizike, a antitela dobijena od buster doze pokazuju bolje rezultate u neutralisanju delta varijante u odnosu na nivo pre dobijanja buster doze”, kaže Kavaleri.

On dodaje da je slično mišljenje dato ranije i za buster dozu Fajzera, te kaže da su ta mišljenja otvorila put za davanje buster doze odraslima, uključujući i one koji su u većem riziku od dobijanja Kovid-19”.

EMA navodi da trenutno nema posebne zabrinutosti kod korišćenja buster doze pored već poznatih nuspojava primarne vakcinacije.

“Pojave miokarditisa i perikarditisa kod buster doza se pažljivo posmatraju, a trenutno nema informacija o tome da li je njihova pojava sličnog intenziteta kao u primarnoj vakcinaciji”, zaključuje EMA.Izvor

Similar Articles

Top