You are here
Home > Svet > Evropa: Nove stroge mere zbog u Češkoj i Portugalu, Slovačka ušla u dvonedeljni karantin za sve

Evropa: Nove stroge mere zbog u Češkoj i Portugalu, Slovačka ušla u dvonedeljni karantin za sve


Nemačka Agencija za kontrolu bolesti saopštila je da je zabeležila još 351 smrtan slučaj uzrokovan kovidom u prethodna 24 sata, pa je broj preminulih sada 100.119, preneo je AP.

U Evropi, Nemačka je peta zemlja koja je premašila broj preminulih od 100.000, posle Rusije, Velike Britanije, Italije i Francuske.

Fon der Lajen pozvala Evropljane na vakcinaciju i buster

Predsednica Evropske Komsisije Ursula fon der Lajen ponovila je danas poziv gradnjanima EU da se vakcinišu, ali i da prime buster dozu po isteku šest meseci od primarne vakcinacije.

“Buseri nam daju čak i viši nivo zaštite od primerne vakcinacije što će sprečiti mnoge hospitalizacije i smrtne slučajeve”, kaže Lajen.

U video poruci Ursula fon der Lajen je naglasila da čak četvrtina odrasle populacije u EU nije vakcinisana i da je samim tim u većem riziku od teških simptoma kovid infekcije.

“Vakcinacija protiv Kovid-19 spasila je hiljade života širom EU. Novi talas nas je zahvatio i moramo da pojačamo vakcinaciju”, poručila je Lajen.

Iz Brisela poručuju da će do kraja ove nedelje unutar EU 27 biti isporučeno milijardu doza vakcina.

Austrija: Smanjuje se broj novozaraženih, puni se intenzivna

U Austriji epidemiološke mere počele su da deluju i broj novozaraženih počeo je da se smanjuje, ali istovremeno postaje “tesno” na intenzivnoj nezi.

U protekla 24 sata registrovano je 13.592 novozaraženih, a 53 osobe zaražene koronom su preminule.

Problem austrijskih vlasti je što je došlo do značajnog porasta broja pacijenata na intenzivnoj nezi za 41 kovid pacijenta.

Sada se intenzivnoj nezi leži 619 teško obolelih kovid pacijenata.

Prekoračenjem broja od 600 kovid pacijenata, na intenzivnoj nezi je sada popunjenost iznad 30 odsto, što je nivo koji je kritičan po zdravstveni sistem.

Izmenjen pravilnik o korona kažnjavanju u Austriji

Ministarstvo zdravlja Austrije utvrdilo je novi pravilnik za kažnjavanje, koje omogućava policiji na licu mesta da novčano kažnjava one koji krše korona mere.

U pravilniku su navedena kršenja za koja policija može izdati kaznu u visini od 90 evra, među kojima je i nenošenje FFP2 maske na mestima u kojima je to obavezno.

Novo u pravilniku je što je definisano šta treba da nose osobe koje su iz zdravstvenih razloga oslobođeni nošenja maski, odnosno oni moraju nositi zaštitni vizir, a ko to ne učine plaćaju 90 evra.

Isto toliko “košta” i kada neko kod sebe nema “2G” dokaz.

Policija sada ima mogućnost da ove prekršaje kažnjava na licu mesta.

Ko plati kaznu na licu mesta jeftinije prolazi, jer bi prijava mogla voditi do svote do 500 evra, a u slučaju neplaćanja i do nedelju dana zatvora.

U bolnicama vanredno, poziva se penzionisano osoblje

Teška epidemiološka situacija izazvala je vanrednu situaciju u mnogim bolnicama širom Austrije, a u pokrajini Donja Austrija se već pribeglo drastičnoj meri da ponovo na posao pozovu oko 1.000 lekara i medicinskih sestara, koji su od 2017. u penziji.

Pokrajinska agencija za zdravstvo uputila je pismo penzionisanom medicinskom osoblju da “uskoči” svuda gde postoje problemi u zdravstvu.

Oko 234 bivši zaposlenih se već odazvalo u slučaju potrebe da pomogne aktivnim kolegama.

Kao platu dobiće isplaćen iznos poslednje zarađene bruto plate.

Pokrajinska klinika u Šajbsu, Odeljenje za anesteziju i intenzivnu medicinu, već je prošle godine pozvala ” penzionere ” da se dobrovoljno vrate na posao.

Šef Odeljenja Robert Resel rekao je da su medicinski radnici spoznali opasnost pandemije i došli da pomognu, te su već preko godinu dana velika podrška.

U Donjoj Austriji na raspolaganju je 334 kreveta u intenzivnim jedinicama pokrajinskih klinika, od kojih je aktuelno 89 slobodno, a 109 zauzimaju kovid pacijenti.

Uskoro predstoji prekoračenje sistemski kritične popunjenosto od 33 odsto, što predstavlja problem.

EMA odobrila upotrebu Fajzer vakcine za decu od 5 od 11 godina

Evropska agencija za lekove (EMA) preporučila je da se odobri upotreba vakcine Fajzer i kod dece od 5 do 11 godina.

Vakcina je u EU ranije već odobrena za upotrebu kod odraslih i dece od 12 godina i više.

Kod dece uzrasta od 5 do 11 godina doza će biti niža od one koja se koristi kod starijih od 12 godina, a daje se dva puta u razmaku od tri nedelje, navode u EMA.

Glavna studija na deci uzrasta od 5 do 11 godina pokazala je da je imuni odgovor Fazjer dat u nižoj dozi uporediv sa onim koji je primećen sa višom dozom u uzrastu od 16 do 25 godina.

Tokom ispitivanja uočeno je da je od 1.305 dece koja su primila vakcinu troje razvilo Kovid-19 u poređenju sa 16 od 663 dece koja su primila placebo.

EMA zaključuje da je efikasnost ove vakcine 90,7 odsto u prevenciji simptomatskog Kovid-19.

Najčešći neželjeni efekti kod dece uzrasta od 5 do 11 godina su slični onima kod osoba od 12 i više godina, a uključuju bol na mestu injekcije, umor, glavobolju, crvenilo i otok na mestu injekcije, bol u mišićima i jezu.

Ovi efekti su obično blagi ili umereni i prestaju u roku od nekoliko dana od vakcinacije, navode u EMA.

Bolnice u Holandiji odlažu hemoterapije zbog kovida

Pojedine bolnice u Holandiji obustavile su tretmane hemoterapije i transplantacije organa kako bi oslobodile krevete za intenzivnu negu za sve veći broj pacijenata sa kovidom-19, izjavio je danas jedan holandski zvaničnik.

“Postoje bolnice u nekoliko regiona koje smanjuju negu. Govorimo o nezi koja zahteva bolnički krevet. To znači da se mnogo zakazanih termina otkazuje”, izjavio je portparol holandskog udruženja za intenzivnu negu, a prenosi agencija Rojters.

Broj pacijenata sa korona virusom u bolnicama dostigao je nivo koji nije zabeležen od početka maja, a stručnjaci upozoravaju da će bolnice dostići pun kapacitet za nešto više od nedelju dana ako se virus ne obuzda.

Nekoliko pacijenata sa kovidom prebačeno je ove nedelje u nemačke bolnice.

Iako je oko 85 odsto odrasle populacije Holandije u potpunosti vakcinisano protiv kovida-19, broj novih slučajeva je juče dostigao rekordnih 23.709 za 24 sata, što predstavlja skok od skoro 40 odsto na nedeljnoj bazi.

U okviru sledeće faze plana za reagovanje na krizu, bolnice bi takođe mogle da zatraže pomoć vojnog osoblja i studenata.

Holandija je zabeležila više od 2,5 miliona slučajeva i preko 19.000 smrtnih slučajeva od početka pandemije.

Češka: Nove stroge mere zbog porasta kovid infekcija

Češka vlada danas je naredila zatvaranje barova i klubova u 22 časa i zabranila božićne vašare u pokušaju da zaustavi trenutno jednu od najvećih stopa infekcija korona virusom na svetu.

Nova ograničenja koja je uvela vlada takođe podrazumevaju prisustvo najviše do 1.000 ljudi na kulturnim i sportskim događajima, a ministar zdravlja Adam Vojteh rekao je da će dnevni broj infekcija i prijema u bolnice verovatno još rasti, ali da se nada da će nove mere sprečiti potrebu za uvođenjem strogog zaključavanja sličnog onom u Austriji i Slovačkoj.

Mere koje se odnose na ugostiteljske objekte i događaje nastavljaju se na ranija ograničenja kojima se već zabranjuje onima bez kovid propusnice da posećuju mesta kao što su pabovi, restorani, bioskopi, saloni lepote ili teretane.

„Hajde da sačekamo 10 dana i onda možemo u skladu sa situacijom da prilagodimo mere“, rekao je Vojteh nakon što je vlada proglasila vanredno stanje od 30 dana da bi se te mere primenile.

Češka je u utorak registrovala više od 25.000 novih slučajeva, što je rekord, i prosečno 1.516 kovid-19 infekcija dnevno na million stanovnika tokom protekle nedelje, što je treći najveći broj u svetu, iza Slovačke i Austrije, prema podacima sajta Naš svet kroz podatke (Our World in Data).

Zemlja je vakcinisala 58,5 odsto ukupne populacije, što je ispod proseka EU od 65,8 odsto, prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti.

Podaci Ministarstva zdravlja Češke pokazuju da je 70 odsto kovid pacijenata na intenzivnoj nezi nevakcinisano.

Portugal uveo restriktivne mere i za vakcinisane

Portugal, jedna od država sa najviše vakcinisanih stanovnika, ponovo je uvela restriktivne mere kako bi zaustavila porast novozaraženih od kovid-19, tražeći od svih putnika koji dolaze u tu zemlju vazdušnim putem, i u slučaju da su u potpunosti vakcinisani, da pokažu negativan test pri ulasku.

“Nije važno koliko je vakcinacija uspešna, moramo biti svesni da ulazimo u fazu većeg rizika”, rekao je danas premijer Antonio Košta na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

“Imamo značajan rast (slučajeva) u EU i Portugal nije ostrvo”, istakao je on.

Košta je, takođe, najavio da oni koji su potpuno vakcinisani moraju da pokažu negativan test na korona virus da bi ušli u noćne klubove, barove, prisustvovali velikim događajima i ušli u domove za stare i ponovo je uveo obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima.

Slovačka danas ušla u dvonedeljni karantin za sve

Slovačka je danas ušla u dvonedeljni nacionalni karantin, pošto je ta zemlja, sa jednom od najnižih stopa vakcinacije u EU, dostigla kritičnu situaciju u bolnicama i broj novih kovid infekcija koji je trenutno najveći na svetu, javlja Rojters.

Prema odluci Vlade, za vreme trajanja karantina građani će moći da napuštaju svoje domove samo iz određenih razloga, a to uključuje kupovinu osnovnih namirnica, putovanje na posao i školu ili da se vakcinišu, a takođe nisu dozvoljena okupljanja više od šest osoba.

Nevakcinisani će morati da poseduju negativan test da bi dolazili na posao ako ranije nisu preboleli kovid-19.

Prema podacima Evropskog centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), samo 45,7 odsto stanovništva Slovačke je vakcinisano, što je treća najniža stopa u EU, u poređenju sa 65,8 odsto koliko ona iznosi u Uniji,.

Sa 1.929 prosečnih dnevnih slučajeva na milion stanovnika Slovačka, zemlja sa 5,5 miliona stanovnika, najgora je na svetu po statistici novozaraženih osoba na milion stanovnika, u trenutku kad Evropa ponovo postaje epicentar pandemije, podaci su sajta Naš svet u brojkama (Our World in Data).

Tomaš Šulik, šef odeljenja intenzivne nege u Univerzitetskoj bolnici Trencin, rekao je Rojtersu da ima devet pacijenata u jedinici sa 10 kreveta i očekuje da će poslednji biti popunjen za nekoliko sati.

Svih devet pacijenata, prosečne starosti od 63 godine, kako je naglasio, su nevakcinisani, a prema podacima medicinskih zvaničnika više od 82 odsto svih kovid pacijenata u slovačkim bolnicama nije u potpunosti vakcinisano.

Predsednica Slovačke Zuzana Kaputova izjavila je u utorak da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije korona virusa i da je potrebno zaključavanje za sve.

„To je nepopularna mera, ali apsolutno neizbežna“, rekla je Kaputova nakon posete velikoj medicinskoj ustanovi u Bratislavi.Izvor

Similar Articles

Top