You are here
Home > Svet > Evropa: U Beču na protestima oko 40.000 ljudi, više incidenata i privođenja; U Rumuniji potvrđeni prvi slučajevi omikron soja

Evropa: U Beču na protestima oko 40.000 ljudi, više incidenata i privođenja; U Rumuniji potvrđeni prvi slučajevi omikron soja


Oko 1.200 policajaca obezbeđivalo je više protestnih skupova, a pre svega da ne dođe do susreta povorke protiv epidemioloških mera i oko 1.500 učesnika demonstracija protiv neonacista.

Levičari su protestovali pod motom ”Stavite zaštitne maske – protiv nacista, države i kapitala”, a na drugoj strani bili su desničarski „Identitaristi“, okupljeni oko protivnika korona mera Martina Selnera sa transparentima „Nas nikada nećete dobiti“ i „Mi smo narod“.

Policija je napravila kordon kako bi odvojila dve grupe, ali su učesnici privremeno uspeli da ga probiju.

Tokom demonstracija došlo je do više sukoba sa policijom, koja je bila prinuđena da primeni biber sprej, jer su demonstranti bacali pirotehnička sredstva i druge predmete na njih.

Dok su levičari okončali svoj skup nakon protestne šetnje, desničari su se ”utopili” u glavne demonstracije na trgu Heldenplac, na koje je pozvala Slobodarska partija Austrije (FPO).

Glavna kritika učesnika protesta bila je usmerena protiv planirane obavezne vakcinacije.

Nosili su transparente ”Vakcinacija je genocid” i ”Nevakcinisan = prirodan i zdrav”.

U više navrata su se manje i veće grupe, tokom šetnje odvajale, da bi se kasnije ponovo spajale, što je otežalo rad policije.

Među učesnicima bilo je i mnogo porodica sa decom, koje su protestovale protiv vakcinacije dece.

Takođe bilo je vernika sa transparentima „Isus štiti našu decu, ne vakcina“.

Kao i tokom ranijih protestnih okupljanja, i ovaj put učestvovali su građani raznih uverenja, ali sa jedinstvenim stavom da se ne treba vakcinisati i da korona nije opasnija od gripa, pa da zato nisu potrebne ni stroge epidemiološke mere.

Policija je tokom skupa kažnjavala kršenje obaveze nošenja maski, a zbog pružanja otpora privela je više osoba.

Apel Merkelove Nemcima da se vakcinišu

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel uputila je apel Nemcima da se vakcinišu protiv kovid-19.

Merkelova je apelovala na građane u, kako se smatra, njenoj poslednjoj nedeljnoj video poruci, dva dana nakon što su savezni i državni lideri doneli odluku o nizu mera koje imaju za cilj da prekinu talas zaraze korona virusom, preneo je AP.

Merama je predviđeno da nevakcinisani građani ne mogu da kupuju u prodavnicama u kojima se prodaje neesencijalna roba, da odlaze u restorane, u sportske i kulturne objekte.

“Svako od njih iza sebe ostavlja porodice ili prijatelje, zapanjeni, bez reči i bespomoćni”, rekla je Merkelova u video poruci.

Ovo je tako gorko, ali se moze izbeći”, naglasila je ona.

“Sa efikasnim i bezbednim vakcinama, ključ za ovo imamo u našim rukama”, dodala je Merkelova.

Ona je ponovila molbu Nemcima da ozbiljno shvate virus, istakavši da nova varijanta omikron izgleda da je još zaraznija od prethodnih.

“Vakcinišite se, bez obzira da li je u pitanju prva vakcinacija ili treća”, rekla je Merkelova.

“Svaka vakcinacija pomaže”, naglasila je ona.

Najmanje 68,9 odsto Nemaca je u potpunosti vakcinisano protiv korona virusa, što je manje od vladinog cilja od minimalne stope vakcinisanih od 75 procenata.

Broj nevakcinisanih stanovnika smatra se ključnim faktorom u porastu novozaraženih poslednjih nedelja u Nemačkoj.

U Rumuniji potvrđeni prvi slučajevi omikron soja

U Rumuniji su otkrivena prva dva slučaja omikron soja korona virusa kod dvoje Rumuna koji su se vratili iz Južne Afrike 30. novembra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja.

Reč je o ženi (48) iz Brašova i muškarcu (59) iz Vasluija i oni se nalaze u izilaciji kod kuće i nemaju nikakve simptome.

Nadležni ispituju i treći mogući slučaj omikron varijante, prenosi Rojters.

U Rumuniji je danas prijavljeno 1.490 novih slučajeva korona virusa, a preminuo je 131 pacijent.Izvor

Similar Articles

Top