You are here
Home > Svet > Evropa: U Grčkoj rekordan broj novozaraženih od početka pandemije,

Evropa: U Grčkoj rekordan broj novozaraženih od početka pandemije,


Tokom prethodnog dana od kovid-19 preminule su 52 osobe, tako da ukupan broj preminulih iznosi 15.990, preneo je Rojters.

Ukupan broj zaraženih od korona virusa u Grčkoj je 747.595.

Portparol grčke vlade Janis Ikonomu izjavio je da postoji pritisak da se poveća vakcinacija, koja se kreće sporijim tempom nego što su vlasti očekivale.

“Još nismo završili sa kovidom. Sve dok ima nevakcinisanih ljudi, virus nalazi pogodno tlo za širenje”, rekao je Ikonomu na konferenciji za novinare.

U Grčkoj je protiv korona virusa vakcinisano 60,5 odsto populacije, dok prosek u Evropskoj uniji iznosi 64,7 procenata.

Ponovo obavezno nošenje maski u javnom prevozu u Mađarskoj

U Mađarskoj je od danas (1. novembar) ponovo obavezno nošenje maski u sredstvima javnog prevoza, na autobuskim i železničkim stanicama i stajalištima, a poslodavci imaju pravo da obavežu zaposlene da se u roku od 45 dana vakcinišu ili će biti poslati na neplaćeno odsustvo. Ako i pored toga u roku od godinu dana ne prime barem prvu dozu vakcine poslodavac ima pravo da im da otkaz.

To je, pored ostalog, navedeno u najnovijoj uredbi mađarske vlade, čiji je cilj da se zaustavi sve znažnije širenje četvrtog talasa pandemije koronavirusa.

Od zaposlenih u državnim službama se takođe očekuje da budu vakcinisani sa obe, a u određenim slučajevima sa sve tri doze. To se, posle zdravstvenih radnika, odnosi na one koji rade u državnoj i javnoj upravi, socijalnoj sferi, policiji, vojsci, opštem obrazovanju i kulturi.

Takvu odluku u lokalnim samoupravama i ustanovama mogu da donesu gradonačelnici, odnosno predsednici mesnih zajednica.

Od nošenja maski na pomenutim javnim mestima izuzeti su samo deca mlađa od šest godina, hendikepirane i autistične osobe – izjavio je na konferenciji za novinare vodeći ministar Ministarskog saveta Gergelj Guljaš (Gulyás Gergely).

Vlada je ponovo uputila apel građanima da se vakcinišu, ističući da je to jedini pravi način odbrane od delta varijante koronavirusa, koji se, kako ističu i mađarski stručnjaci, pokazao opasnijim od prethodnih mutacija kovida-19.

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja, odnosno pod istim uslovima koji su bili na snazi pre mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa COVID-19. Nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti negativan PCR test.

Rusija: Više od 40.000 novozaraženih, preminulo 1.155 osoba

Rusija je registrovala 40.402 nova slučaja kovida-19 u poslednja 24 sata, a preminulo je 1.155 osoba, prema podacima ruskog centra za borbu protiv korona virusa.

Sa novim brojem je ukupan broj zaraženih od početka pandemije u toj zemlji dostigao 8.554.192 slučaja, a broj preminulih 239.693, prenosi ruska agencija TAS S.

Tokom jučerašnjeg dana, u Rusiji je zbog kovida preminulo 1.158 lica.

Rusija je u poslednje tri dana registrovala više od 40.000 dnevnih infekcija.

Na lečenju je trenutno 932.773 pacijenata.Izvor

Similar Articles

Top