You are here
Home > Svet > Italija dopustila pristajanje broda s 800 migranata

Italija dopustila pristajanje broda s 800 migranata


Ovo odobrenje je izdato samo nekoliko sati nakon što je jedna humanitarna organizacija isporučila brodu hitnu pomoć u hrani i pokrivačima.

Brod ”Si-Aj 4” u četvrtak se sa 400 migranata uputio ka južnom italijanskom ostrvu Lampeduza, kada je pokupio još 400 osoba, iz drvenog čamca koji je u toku noći počeo da tone u Sredozemnom moru.

Iako je brod na samo nekoliko sati udaljen od najjužnijeg ostrva Italije, humanitarna organizacija Si-Aj, koja upravlja plovilom, saopštila je ranije da od centra za koordinaciju spasavanja u Rimu nije dobila dozvolu za pristajanje, kao i da Malta ranije nije odgovorila na poziv za pomoć sa drvenog čamca sa migrantima, koji je bio u vodama u njenoj nadležnosti kada je počeo da tone.

Polovina putnika na brodu je maloletna, a među njima su deca mlađa od 10 godina i pet trudnica, a lekari trenutno leče najmanje 25 njih od hipotermije, morske bolesti i visokog krvnog pritiska, zajedno sa drugim povredama koje su zadobili tokom bekstva i potrebno je njihovo urgentno zbrinjavanje na kopnu, saopštila je danas organizacija.

Priliv migranata u Italiju 2021. je drastično povećan u poređenju sa prethodne dve godine, ali je i dalje znatno manji nego u periodu od 2014. do 2017. kada je godišnje dolazilo između 120.000 i 180.000 ljudi.

U Italiju je ove godine stiglo oko 54.000 migranata, prošle godine 29.000, dok je 2019. došlo oko 10.000.Izvor

Similar Articles

Top