You are here
Home > Svet > Mediji: Ponovo odložena sednica SBUN? Šmitov izveštaj: BiH preti raspad, realna mogućnost sukoba

Mediji: Ponovo odložena sednica SBUN? Šmitov izveštaj: BiH preti raspad, realna mogućnost sukoba

Fallback Image


Mediji, naime, prenose informaciju koju je na svom fejsbuk profilu objavio novinar poreklom iz BiH sa adresom u Njujorku Erol Avdović.

ujedinjene, nacije, un, njujork, zastava, savet, bezbednosti, 12, 44

Avdović tvrdi da je sednica SBUN pomerena za sutra, ali ne dalje od 5. novembra, kada, kako navodi, ističe mandat snagama EUFOR-a.

Avdović u svom postu tvrdi da se u Ujedinjenim nacijama navodno “vodi rovovska borba” kako se suprotstaviti ruskoj koncepciji da spase, kako kaže, “soldata Milorada (Dodik)”.

“Scenario je izgledao veoma jednostavan: Ostaviti ovako (slab) EUFOR, poniziti OHR i nastaviti delegitimizirati ovog Visokog predstavnika i tako podržati Dodika u njegovoj misiji izazivanja produžene krize u Bosni i Hercegovini”, naveo je Avdović.

Tvrdi i da su Rusi u Savetu bezbednosti UN navodno zapretili čak i vetom protiv rezolucije o produženju mandata EUFOR-a, ako se u Savetu obrati Kristijan Šmit.

Osim Šmitovog redovnog kvartalnog izveštaja o situaciji u BiH, SB UN, prema ranijim najavama, treba da razmatra i produženje mandata Misiji EUFOR u BiH.

Šmitov izveštaj: BiH preti raspad, realna mogućnost sukoba

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit upozorio je u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je zemlja u direktnoj opasnosti od raspada i da postoji “veoma realna” mogućnost povratka sukoba.

Kako prenosi britanski Gardijan, navodeći da je imao uvid u dokument, Šmit će predložiti pojačanje međunarodnih mirovnih snaga u BiH ako, kako je naveo, “srpski separatisti” ostvare pretnju da će se povući iz Oružanih snaga BiH i stvoriti sopstvenu vojsku.

Šmit će u svom prvom izveštaju UN od stupanja na dužnost u avgustu upozoriti da se BiH suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u posleratnom periodu.

Republika Srpska ne priznaje visokog predstavnika Šmita sa obrazloženjem da njegovo imenovanje nije potvrđeno na sednici Saveta bezbednosti.

Komentarišući najave srpskog člana Predsedništva BiH da će RS formirati svoju vojsku, Šmit je ocenio da je reč o pretnjama koje su, kako je naveo, “jednake secesiji bez njenog proglašenja”.

Šmit je u izveštaju koji je u petak poslao u sedište UN naveo da Dodikovi postupci ugrožavaju ne samo mir i stabilnost zemlje i regiona, veća da, ako međunarodna zajednica na njih ne odgovori, mogu dovesti do poništavanja samog Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Visoki predstavnik je upozorio i na mogućnost sukoba između policijskih agencija BiH i policije Republike Srpske.

“Ako se Oružane snage BiH pocepaju na dve ili više armija, potrebna je ponovna procena nivoa međunarodnog vojnog prisustva”, smatra Šmit.

Takođe je upozorio da su izgledi za dalje podele i sukobe vrlo realni i da bi nestavilnost u BiH imala šire regionalne implikacije.

Izveštaj visokog predstavnika 34 stranice, a sarajevski portal KLix, kao interesantno konstatuju da je Dodik u tom dokumentu spomenut čak 61 put, gde je, kako navode “okarakterisan kao glavna pretnja po stabilnost Bosne i Hercegovine”.

Sarajevski portal prenosi da Šmit podseća da su državne institucije “paralizovane” još od jula ove godine kada je, kako se navodi, Milorad Dodik u dogovoru s opozicijom u Republici Srpskoj najavio povlačenje političkih predstavnika iz odlučivanja u državnim institucijama, kao odgovor na odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka, koji je nametanjem izmena Krivičnog zakona BiH zabranio i predvideo sankcije za negiranje “genocida u Srebrenici”.

Deo Šmitovog izveštaja odnosi se i na Federaciju BiH, gde podseća da od Opštih izbora 2018., nije imenovana vlada tog entiteta.

Ukazuje da je deo krize i to što ga Republika Srpska ne priznaje kao visokog predstavnika i da je još u martu NSRS usvojila zaključke u kojima se pozivaju politički akteri u Federaciji BiH da zajednički razgovaraju o budućnost BiH, bez mešanja međunarodnih predstavnika.

Tegeltija: Šmitov izveštaj kao da je pisala SDA

Da je neko tražio od SDA Bakira Izetbegovića ili neke druge stranke iz Sarajeva da dostavi izveštaj Savetu bezbednosti UN o situaciji u BiH, taj dokument bi bio bukvalno identičan kao izveštaj “građanina” Kristijana Šmita, izjavio je savetnik srpskog člana Predsedništva BiH za pravna pitanja Milan Tegeltija.

“To govori sve o njegovom sadržaju, kvalitetu i pristrasnosti. To takođe govori dodatno u prilog svima koji ističu prevaziđenost OHR-a u BiH, koji više nije rešenje nego deo problema u BiH”, istakao je Tegeltija u izjavi za Srnu.

On kaže da je prilično uveren da ovaj i ovakav izveštaj neće biti usvojen u Savetu bezbednosti UN, dodajući da će, samim tim, ostati lista proizvoljnih i pristrasnih tvrdnji bez pravne težine.

Republika Srpska potvrđuje punu posvećenost Dejtonu

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je prošle sedmice generalnom sekretaru UN i zemljama članicama Saveta bezbedosti redovan, 26. po redu Izveštaj o stanju u BiH.

Kako je ranije saopšteno iz Biroa vlade za odnose s javnošću, u Izveštaju se navodi da Republika Srpska ponovo potvrđuje svoju punu posvećenost Dejtonskom mirovnom sporazumu, uključujući Ustav BiH, kao i nastavku napretka BiH na putu regionalnih i evropskih integracija.

“Republika Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH. Republika Srpska takođe insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma”, navodi se u saopštenju.

Izveštaj u uvodnom delu naglašava da suprotno zapaljivim optužbama kakve upućuju pojedine stranke, koje nikad nisu ni verovale da Republika Srpska treba da uživa autonomiju propisanu i garantovanu Dejtonskim sporazumom, postupak izrade i usvajanja propisa koji je u toku u Republici Srpskoj predstavlja očuvanje i zaštitu njenih ustavnih prava, a ne “razgradnju” bilo kojih “reformi”.

Navodi se da se nijedan od ranijih akata bilo kog visokog predstavnika ili bilo kog organa vlasti u BiH, a kojim su prekršena ustavna prava entiteta ili konstitutivnih naroda, ne može opravdano smatrati reformom.

“Republika Srpska, u nastojanju da BiH učini stabilnijom i uspešnijom, zapravo ispravlja ranije zloupotrebe jer je izgubila nadu da će one biti ispravljene u Sarajevu”, ističe se dokumentu.

Potvrđuje se posvećenost Republike Srpske Dejtonskom sporazumu i naglašava da je dejtonska formula decentralizovanog ravnopravnog upravljanja jedini legitiman i održiv temelj na kom se može izgraditi uspešna BiH.

Drugi deo Izveštaja naglašava da se, u predstojećem vremenu, ništa nije važnije za stabilnost i napredak BiH od poštovanja i očuvanja vladavine prava u zemlji.

“Postizanje tog cilja značajno je otežano kad najviši zvaničnici i institucije u BiH ignorišu Ustav, a uticajni pripadnici međunarodne zajednice u ophođenju prema Republici Srpskoj i BiH sa cinizmom ignorišu osnovna načela pravičnog postupka i međunarodnog prava”, navodi se i dodaje da:

“Takvi potezi određenih pripadnika međunarodne zajednice govore više od reči, pa se s pravom postavlja pitanje da li se njihove politike oslanjaju na vladavinu prava ili na vladavinu sile”.

U trećem delu ovog izveštaja obrazlaže se čvrst pravni i ustavni osnov za aktivnosti koje Republika Srpska razmatra u cilju očuvanja njenih prava u skladu sa Ustavom BiH, u vezi sa saglasnošću datom na međuentitetske sporazume i sa zakonima koje su, suprotno Ustavu BiH, nametali visoki predstavnici.

“Sporazumi kojima su entiteti dali saglasnost da entitetske nadležnosti povere institucijama BiH nisu izmenili, niti bi mogli izmeniti, osnovnu ustavnu strukturu BiH jer nemaju niti jedno obeležje ustavnih amandmana”.

Konačno, budući da Dejtonski sporazum već više od 25 godina omogućava mirno i stabilno okruženje u BiH, od izuzetnog je značaja da ga sve strane potpisnice i svi ostali članovi međunarodne zajednice poštuju i pridržavaju se njegovih temeljnih principa.

Unutrašnji politički problemi u BiH mogu se rešiti samo putem unutrašnjeg dijaloga, uz puno uvažavanje dejtonske strukture i principa, a što je navedeno u poslednjem delu 26. Izveštaja Republike Srpske Savetu bezbjednosti Ujediljenih nacija.Izvor

Similar Articles

Top