You are here
Home > Svet > Mišel: EU produžila ekonomske sankcije Rusiji

Mišel: EU produžila ekonomske sankcije Rusiji


“Lideri Evropskog saveta su se jednoglasno složili da produže ekonomske sankcije protiv Rusije. Pozivamo Rusiju da se pridržava svog dela dogovora i da nastavi sa primenom Minskih sporazuma”, izjavio je sinocj Mišel, a prenosi ruska agencija TASS.

Jedan neimenovani evropski zvaničnik je za TASS rekao da će sankcije biti produžene do 31. jula.

Prema rečima diplomate, odluka će biti doneta u narednim nedeljama i zvanično objavljena u Službenom glasniku EU.

Sadašnja ograničenja trebalo da je da važe do 31. januara.

Lideri Evropske unije su se, takođe, na jučerašnjem samitu dogovorili da će uvesti dodatne ekonomske sankcije Rusiji, u tandemu sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, ako ruska vojska izvrši invaziju na Ukrajinu.

“Svaka dalja vojna agresija na Ukrajinu imaće ogromne posledice i ozbiljne troškove kao odgovor, uključujući restriktivne mere koordinisane sa partnerima”, istakli su lideri EU u završnom saopštenju objavljenom nakon jučerašnjeg samita u Briselu.

Iako se na samitu nije raspravljalo o sankcijama, diplomate su istakle da bi nove mere mogle da obuhvate ciljane ruske oligarhe, zabranu transakcija EU sa privatnim ruskim bankama i moguće isključenje svih ruskih banaka iz SWIFT mreže koja je “žila kucavica” međunarodnih transfera novca.

Lideri EU su, međutim, poručili i da blok “ohrabruje diplomatske napore i podržava Normandijski format u postizanju pune implementacije Minskih sporazuma”, misleći na mirovne sporazume iz perioda 2014-2015. dogovorene sa Nemačkom, Francuskom, Ukrajinom i Rusijom.

EU je 2014. godine uvela sankcije Rusiji zbog događaja u Ukrajini i pripajanja Krima Ruskoj Federaciji.

Kremlj poriče optužbe Zapada, uključujući bilo kakav plan za invaziju na Ukrajinu.Izvor

Similar Articles

Top