You are here
Home > Svet > Na sastanku SB UN iza zatvorenih vrata o migrantskoj krizi

Na sastanku SB UN iza zatvorenih vrata o migrantskoj krizi

Fallback Image


NJUJORK –

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija pokrenule su pitanje migrantske krize tokom sastanka 15-članog Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija održanog iza zatvorenih vrata.

Osuđujemo orkestriranu instrumentalizaciju ljudskih bića čije je živote i dobrobit Belorusija dovela u opasnost u političke svrhe, sa ciljem da destabilizuje susedne zemlje i spoljnu granicu Evropske unije i skrene pažnju sa sopstvenih sve većih kršenja ljudskih prava, naveli su oni u saopštenju.

savet, bezbednosti, ujedinjenih, nacija, sb, un

Estonija, Francuska, Irska, Norveška, SAD i Britanija su opisale beloruski pristup kao neprihvatljiv i optužili predsednika Aleksandra Lukašenka da postaje pretnja regionalnoj stabilnosti, pozvavši na snažnu međunarodnu reakciju da se Belorusija pozove na odgovornost, obećavši da će razgovarati o daljim merama koje mogu da preduzmu.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski, rekao je novinarima uoči sednice Saveta da veruje da njegove zapadne kolege iz Saveta imaju neku vrstu mazohizma jer je pokretanje ove teme, koja je potpuna sramota za EU, vrlo hrabra.

Na pitanje da li Rusija ili Belorusija pomažu u premeštanju migranata na poljsku granicu, Poljanski je rekao: “Ne, apsolutno ne”.

On je dodao da Savet bezbednosti ne mora da rešava sve probleme.

 Izvor

Similar Articles

Top