You are here
Home > Svet > Predsednik Kine sprečen da se obrati učesnicima KOP26, Putin uputio poruku o očuvanju šuma

Predsednik Kine sprečen da se obrati učesnicima KOP26, Putin uputio poruku o očuvanju šuma


Predsednik Si, koji ne prisustvuje skupu lično, poslao je svoje uvodno obraćanje šefovima država i vlada koji učestvuju na klimatskom samitu u Glazgovu u pisanoj formi, preneo je Rojters.

“Koliko sam razumeo, organizatori konferencije nisu obezbedili video link”, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima na redovnom brifingu.

Kineski predsednik u pisanom govoru nije ponudio nikakva dodatna obećanja u vezi sa borbom protiv klimatskih promena, ali je pozvao druge zemlje da održe svoja i “jačaju međusobno poverenje i saradnju”.

Posmatrači klimatskog samita izrazili su zabrinutost da Sijevo fizičko odsustvo u Glazgovu znači da Kina nije spremna da ponudi više ustupaka u ovoj rundi pregovora.

Peking, međutim, podseća da je Kina već dala brojna obećanja u prošloj godini, između ostalog da će emisiju štetnih gasova eliminisati do 2060. godine, da će povećati ukupni solarni i vetrogeneratorski kapacitet na 1.200 gigavata do 2030. godine i od 2026. godine ograničiti upotrebu uglja.

Putin: Očuvanje šuma od vitalnog značaja

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je danas da je od vitalnog značaja da se zaštite šume kako bi se ograničile klimatske promene, i da će Rusija iskoristiti svoje ogromno šumsko zemljište kako bi ispunila obećanja o smanjenju emisije štetnih gasova.

Putin je to rekao u unapred snimljenom video-zapisu koji je emitovan danas na klimatskim pregovorima COP26 u Glazgovu, prenosi agencija Rojters.

vladimir, putin

Putin, koji nije lično prisustvovao klimatskim pregovorima u Glazgovu, rekao je da je Moskva podržala na pregovorima nacrt zajedničke deklaracije o šumama i korišćenju zemljišta.

“Ubeđen sam da je očuvanje šuma i drugih prirodnih ekosistema ključna komponenta međunarodnih napora za borbu protiv globalnog zagrevanja i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte”, rekao je Putin, sudeći prema transkriptu zvaničnog Kremlja.

Kako navodi Rojters, Rusija je četvrti najveći svetski emiter gasova sa efektom staklene bašte, a Putin je prošlog meseca poručio da će Rusija težiti neutralnosti od ugljenika do 2060. godine.

Putin je rekao da se 20 odsto svetskih šuma nalazi u Rusiji i da Moskva ulaže u očuvanje tih šuma, suprotstavljajući se nelegalnoj seči i šumskim požarima.Izvor

Similar Articles

Top