You are here
Home > Svet > Putin i Bajden danas razgovaraju; Američki predsednik će igrati na veliki ulog?

Putin i Bajden danas razgovaraju; Američki predsednik će igrati na veliki ulog?


To je na Tviteru objavio Zelenski, dodajući da je sa Blinkenom dogovorio da i dalje deluju zajednički i koordinisano, prenosi Interfaks.

Ukrajinski predsednik je izrazio zahvalnost Vašingtonu za “podršku suverenitetu i teritorijalnom interitetu Ukrajine”.

Ranije u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov je najavio da će razgovor dvojice lidera biti održan danas u 18 sati po moskovskom vremenu i da se očekuje da dugo traje.

Naveo je da će tema razgovora biti dogovori postignuti u Ženevi, kako bi se videlo šta se u potpunosti sprovodi, a za šta su potrebni dodatni napori.

“Teme razgovora biće i tenzije oko Ukrajine i napredovanje NATO-a ka ruskim granicama”, rekao je Peskov.

Bajden će igrati na veliki ulog u dijalogu sa Putinom?

Američki predsednik Džozef Bajden će igrati na veliki ulog tokom video konferencije sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom današnjeg razgovora putem video linka, kako bi mu stavio do znanja da će Rusija biti na udaru oštrih sankcija ukoliko napadne Ukrajinu, saopštili su američki zvaničnici, preneo je Rojters.

Oni su rekli da sankcije, koje bi mogle da ciljaju najveće ruske banke i mogućnost Moskve da menja rublje u dolare i ostale valute, su osmišljene da uvere Putina da skloni na hiljade vojnika koji se nalaze u blizini ukrajinske granice.

Bajdenov tim je odredio set ekonomskih kazni koje bi bile uvedene u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, kazao je visoki zvaničnik Bajdenove administracije, dodaje britanska novinska agencija.

Drugi izvor upoznat sa situacijom rekao je da se razgovaralo o ciljanju “Putinovog unutrašnjeg kruga”, ali da nije doneta nikakva odluka.

Sankcije protiv najvećih ruskih banaka i nemogućnost da se rublje menjaju u druge valute su razmotrene, dodao je drugi izvor.

CNN je naveo da bi SAD mogle da preduzmu ekstreman korak da isključe Rusiju iz međunarodnog platnog sistema SWIFT, koje koriste banke širom sveta.

Blumberg je naveo da SAD i EU razmatraju sankcije protiv Ruskog fonda za direktna ulaganja, poznatog po tome što je nadležan za distribuciju Sputnjika V.Izvor

Similar Articles

Top