You are here
Home > Svet > Savet bezbednosti produžio mandat EUFOR-a u BiH

Savet bezbednosti produžio mandat EUFOR-a u BiH

Fallback Image


Sednica Saveta bezbednosti UN o situaciji u BiH počela je u sedištu UN u Njujorku, a na početku je usvojena agenda za današnju debatu.

ujedinjene, nacije, zgrada, ujedinjenih, nacija, njujork

Nakon višednevne debate u Savetu bezbednosti usaglašena je rezolucija prema kojoj Kristijan Šmit neće govoriti pred Savetom o situaciji u BiH, a OHR neće biti pomenut u konačnoj verziji kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH, koji ističe u petak, 5. novembra, preneo je RTRS.

Za sednicu Saveta bezbednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izveštaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

Nebenzja: U BiH nema visokog predstavnika, demonizujete Srbe

U BiH nema visokog predstavnika, poručio je večeras ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN, na kojoj je usvojena nova rezolucija o BiH, i ocenio da su sve veći pritisci na Republiku Srpsku.

“Vi samo krivite Srbe i demonizujete sve sto rade Srbi”, rekao je Nebenzja na sednici SB UN, na kojoj je jednoglasno usvojena rezolucija kojom se produžava mandat EUFOR-a i u kojoj se ne pominju Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i visoki predstavnik.

On je dodao da je Kancelarija visokog predstavnika postala izvor problema u BiH.

Govoreći o bivšem visokom predstavniku u BiH, Nebenzja je rekao da je Incko “odlučio da ima pravo da nametne zakon” i ocenio da je to podstaklo neslaganje i podele u zemlji.Izvor

Similar Articles

Top