You are here
Home > Svet > Savet EU o primeni dogovorenog u dijalogu Beograd – Priština

Savet EU o primeni dogovorenog u dijalogu Beograd – Priština


Ministri će se razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine, a dokument za raspravu je pripremila Spoljnopolitička služba EU (EEAS).

U dokumentu se navodi da poslednjih meseci “nije bilo napretka u dijalogu”, a da je ukupna atmosfera oko razgovora Beograda i Prištine “i dalje komplikovana”.

“Fokus mora da se vrati na primenu još neispunjenih obaveza iz dijaloga, mora da se popravi atmosfera kroz konkretne pozitivne poteze i da se radi na napretku ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, a time i na evropskoj budućnosti Kosova i Srbije”, navodi se u papiru pripremljenom za ministarsku diskusiju.

Od zemlja članica traži se nastavak podrške EU posrednicima u dijalogu, Žosepu Borelju i Miroslavu Lajčaku, i na “visok nivou angažovanja sa Beogradom i Prištinom”.

Pored dijaloga Beograda i Prištine, ministri EU 27 će razgovarati o situaciji u BiH, za koju u Briselu ocenjuju da se trenutno nalazi u “najgoroj političkoj krizi od usvajanja Dejtona”.

U EEAS-u navode da se rešenje vidi u dijalogu i to prvenstveno unutar BiH, kao i da do sada u Brisel nije stigao ni jedan zvaničan predlog za eventualno podizanje sankcija u cilju rešavanja političke blokade u BiH.

Ministri spoljnih poslova na sastanku u Briselu razgovaraće i o sankcijama protiv vlasti u Belorusiji, koje EU krivi za instrumentalizaciju migranata u cilju destabilizacije prilika na spoljnim granicama Unije, kao i u graničnim zemljama članicama Poljskoj i Litvanije.

Ministri neće u ponedeljak usvojiti nove restriktivne mere, ali će odobriti zakonski okvir za uvođenje petog paketa sankcija protiv zvaničnog Minska, ovoga puta protiv odgovorenih za migrantsku, humanitarnu i geopolitičku krizu na spoljnim granicama EU.

Borelj: Razvoj situacije na Zapadnom Balkanu nije dobar

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, kaže da će se na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova razgovarati o Zapadnom Balkanu, konkretno o BiH i dijalogu Beograda i Prištine.

Dolazeći na sastanak Saveta EU, Borelj je ocenio da u BiH postoje “tendencije koje podrivaju jedinstvo zemlje i štete njenom evropskom putu”.

“Generalno situacija na Zapadnom Balkanu nije dobra”, ocenio je Borelj.

U radnom dokumentu koji je pripremila Evropska spoljnopolitička služba navodi se da je ukupna “atmosfera oko dijaloga Beograda i Prištine i dalje komplikovana”, konstatuje da “poslednjih meseci nije bilo napretka” i poziva da se “fokus vrati na primenu neispunjenih obaveza”.

Varheji: Proširenje je najjači instrument EU

Evropski komesar za proširenje, Oliver Varheji, kaže da EU mora da nastavi sa politikom proširenja na Zapadni Balkan i ocenjuje da je u pitanju ”najjači instrument EU”.

”Drugi instrument koji imamo je Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan koji mora biti primenjen što je brže moguće”, kazao je Varheji.

Varheji je dolazaći na sastanak Saveta EU na kome će se razgovarati o političkom angažmanu i saradnji EU sa Zapadnim Balkanom, najavio da će se nakon izbora u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji svi napori uložiti da dođe do rešavanja otvorenih pitanja i formalnog otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom “do kraja ove godine”.

Osmani: Priština dobila poziv nakon sastanaka koje sam imala u SAD

Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani tvrdi da Priština poziv za učešće na Samitu demokratije 9. i 10 decembra dobila nakon sastanaka koje je imala u Vašingtonu prošle nedelje.

Ona je to objavila na svom Fejsbuku i zahvalila se američkom predsedniku Džou Bajdenu na pozivu, a uz objavu je objavila i fotografiju poziva iz Vašingtona.

“Republika Kosovo je svetli primer neprekidnih napora za slobodu i demokratiju. Takav je model za naš region i šire. Kosovo će podeliti svoje jedinstveno iskustvo u izgradnji demokratskih institucija i praksi, u izuzetnom partnerstvu sa našim međunarodnim prijateljima – gde su Sjedinjene Američke Države igrale prijateljsku ulogu”, napisala je ona.Izvor

Similar Articles

Top