You are here
Home > Svet > Svet: Australija ublažila ograničenja za putovanja; Stižu prvi strani turisti na Tajland posle 18 meseci

Svet: Australija ublažila ograničenja za putovanja; Stižu prvi strani turisti na Tajland posle 18 meseci

Fallback Image


Posle više od 18 meseci nekih od najstrožih svetskih graničnih politika u vezi sa korona virusom, milioni Australijanaca sada mogu slobodno da putuju bez dozvole ili potrebe za karantinom po dolasku u zemlju, prenosi agencija Rojters.

australija,, pandemija,

Iako će putovanja prvobitno biti omogućena samo australijskim državljanima, stalnim rezidentima i njihovim užim porodicama, ovim se aktivira plan za ponovno otvaranje zemlje za međunarodne turiste i radnike.

Putnici na prvim letovima iz Singapura i Los Anđelesa stigli su u Sidnej rano ujutru, a mnoge su dočekali uplakani prijatelji i rođaci koje nisu videli nekoliko meseci.

Putnike je takođe dočekivalo osoblje avio-kompanija koji su držali transparente i poklanjali putnicima australijsko divlje cveće i čokoladni biskvit.

U Melburnu, vodeni top poprskao je avion “Singapur erlajnsa” u znak proslave povodom ukidanja ograničenja dok se kretao pistom nakon sletanja.

Australija je pre 18 meseci zatvorila svoju međunarodnu granicu, zabranjujući stranim turistima i domaćim građanima da izlaze ili dolaze u zemlju osim ako im se ne odobri izuzeće.

U Australiji je od početka pandemije registrovano oko 170.500 infekcija i 1.743 smrtnih slučajeva.

Stižu prvi strani turisti na Tajland posle 18 meseci

Više stotina vakcinisanih stranih turista bi danas trebalo da stigne u Bangkok, što je prvi talas posetilaca na Tajlandu u poslednjih 18 meseci koji neće morati da prođu kroz karantin zbog korona virusa.

U želji da oživi svoju turističku ekonomiju razorenu pandemijom, vlada Tajlanda dala je “zeleno svetlo” za dolazak vakcinisanih turista iz više od 60 zemalja, uključujući Sjedinjene Države i Kinu, prenosi agencija Rojters.

Nekoliko evropskih zemalja je takođe na listi.

Prema novom nacionalnom programu, turisti moraju provesti svoju prvu noć u unapred odobrenom hotelu i dobiti negativan test na kovid-19 pre nego što mogu slobodno da putuju u ostatak zemlje.

Tajland, jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Aziji i Pacifiku, u poslednjih 18 meseci primenjivao je stroga pravila ulaska u zemlju koja su kritikovana u putničkoj industriji kao previše restriktivna.

Pre pandemije, turizam je činio oko 12 odsto BDP-a Tajlanda, a njegov glavni grad je bio najposećeniji grad na svetu.

Kriza je, međutim, skupo koštala Tajland, pošto je izgubljeno oko tri miliona poslova povezanih sa turizmom i oko 50 milijardi dolara u izgubljenim godišnjim prihodima.

Na Tajlandu je od početka pandemije registrovano 1,9 miliona zaraženih i više od 19.000 smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom, a oko 42 odsto od 72 miliona stanovnika je vakcinisano.Izvor

Similar Articles

Top