You are here
Home > Svet > Svet: Izrael počeo sa davanjem četvrte doze vakcine; Prvi smrtni slučaj povezan sa omikronom u Australiji; Otkazano 1.600 letova, najviše u SAD i Kini

Svet: Izrael počeo sa davanjem četvrte doze vakcine; Prvi smrtni slučaj povezan sa omikronom u Australiji; Otkazano 1.600 letova, najviše u SAD i Kini


Medicinski centar Šeba u blizini Tel Aviva je saopštio da će njihovo ispitivanje “baciti svetlo” na efikasnost četvrte doze i pomoći donosiocima odluka da odrede zdravstvenu politiku u Izraelu i inostranstvu, prenosi Rojters.

Fauči: Broj kovid slučajeva nastaviće da raste zbog omikrona

Broj slučajeva kovida-19 će nastaviti da raste širom sveta zbog omikron soja, izjavio je glavni medicinski savetnik američke vlade Entoni Fauči.

On je istovremeno upozorio Amerikance da se ne opuštaju usled izveštaja da je ova varijanta manje štetna od drugih.

“Posebno smo zabrinuti za one koji su u toj nevakcinisanoj klasi. Oni su najugroženiji kada imate ovakav virus koji je izuzetno efikasan u dolasku do ljudi”, izjavio je Fauči, a prenosi “Gardijan”.

On je, takođe, pozdravio podršku koju je bivši američki predsednik Donald Tramp izrazio povodom vakcinacije i buster doza.

Fauči je, pored toga, sugerisao da bi četvrta doza vakcine ipak mogla biti potrebna.

Komisija stručnjaka izraelskog Ministarstva zdravlja preporučila je da se ponudi četvrta doza vakcine “Fajzer/Biontek” Izraelcima starijim od 60 godina koji su primili prvu buster dozu pre najmanje četiri meseca.

Još uvek se čeka konačno odobrenje generalnog direktora ministarstva usred javne debate o tome da li je dostupno dovoljno naučnih informacija da bi se opravdala nova buster doza.

Od početka pandemije u Izralu je registrovano više od 1,3 miliona zaraženih korona virusom, dok su 8.242 osobe preminule od posledica ove infekcije, pokazuju podaci sajta ””worldometers””.

Prvi smrtni slučaj povezan sa omikronom u Australiji

Australija je danas prijavila prvi potvrđeni smrtni slučaj povezan sa novim omikron sojem korona virusa, usred još jednog porasta dnevnih infekcija, ali su se vlasti uzdržale od nametanja novih ograničenja jer je stopa hospitalizacije, kako tvrde, ostala niska.

Od omikrona je preminuo čovek u 80-im godinama koji je imao pridružene bolesti, ali australijske vlasti nisu iznele nikakve dodatne detatalje, osim da se zarazio u domu za stare i da je preminuo u bolnici u Sidneju, prenosi agencija Rojters.

“Ovo je bio prvi poznati smrtni ishod u Novom Južnom Velsu povezan sa varijantom od zabrinutosti omikronom”, izjavila je zdravstveni epidemiolog iz Novog Južnog Velsa Kristin Selvi u videu koji je objavila vlada.

Ovaj čovek je jedan od šest smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 koliko je registrovano u Australiji prethodnog dana.

Australijske države Novi Južni Vels, Viktorija i Kvinslend prijavile su danas ukupno 9.107 novih slučajeva, što znači da je Australija ponovo na putu da uknjiži još jedan rekord po pitanju novih infekcija.

“Iako vidimo povećan broj slučajeva, ne vidimo uticaj na naš bolnički sistem”, izjavila je Anastasija Palaščuk, premijerka Kvinslenda, gde su prijaviljena 784 nova slučaja, dok su četiri osobe u bolnici.

U svetu otkazano 1.600 letova, najviše u SAD i Kini

Više od 1.600 letova otkazano je jutros u svetu zbog porasta infekcija kovidom-19, a najviše su pogođene destinacije u SAD i Kini, navodi se na specijalizovanom sajtu “FlightAware”.

Pretežno su otkazani letovi kineskih kompanija, poput “Čajna isterna” (368) i “Er Čajne” (141), a najteže pogođeni aerodromi su u Pekingu i Šangaju, sa ukupno 300 otkazanih letova, navodi BBC.

Hong Kong je zabranio sve letove južnokorejske avio-kompanije “Korean er” na dve nedelje, nakon pozitivnih slučajeva među nekim pristiglim putnicima.

U međuvremenu, najteže pogođene američke kompanije su “Junajted” (84) i “DŽetBlu” (66).

Kompanija “Junajted” je prošle nedelje upozorila da je porast broja slučajeva zaraženih omikronim imao direktan uticaj na letačko osoblje te kompanije, zbog čega su mnogi zaposleni morali da se samoizoluju.

Ali, loše vreme je takođe razlog otkazivanja letova, pošto je snežni pokrivač odložio letove i poremetio situaciju na putevima u zapadnoj državi Vašington u nedelju.

Takođe, američke vlasti su saopštile da nadgledaju više desetina brodova za krstarenje na kojima su registrovani slučajevi kovida, pri čemu je nekim brodovima bio zabranjen ulazak u luke na Karibima.

Ukupno, više od 8.000 letova je prizemljeno tokom dugog božićnog vikenda koji je počeo u petak.

Iako je broj otkazivanja samo mali procenat od ukupnog broja, on je veći od uobičajenog i dolazi u doba godine kada mnogi putuju kako bi proveli vreme sa svojim voljenima, ocenjuje BBC, dodajući da su avio-prevoznici već, zbog pandemije, izgubili više milijardi dolara.

Zabeleženi slučajevi kovida naglo rastu širom sveta, uglavnom zbog omikron soja.

Skoro 5,4 miliona ljudi umrlo je od korona virusa širom sveta, prema podacima američkog Univerziteta Džons Hopkins, a registrovano je skoro 280 miliona potvrđenih slučajeva.

Gutereš poziva svet da se spremi za nove pandemije

Generalni sekretar Ujediinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana pripremljenosti za epidemije, da aktuelna pandemija kovida 19 neće biti poslednja i da čovečanstvo mora da se pripremi za nove izazove.

“Kovid 19 neće biti poslednja pandemija sa kojom se čovečanstvo suočava. Kao što odgovaramo na ovu zdravstvenu krizu, moramo da se pripremimo i za neku narednu”, naveo je Gutereš na Tviteru.

On je pozvao sve da posvete veću pažnju ovom pitanju.

Australija: Zabeleženo vise od 10.000 slučajeva u jednom danu

Australija je premašila neželjenu brojku od 10.000 novih slučajeva korona virusa u jednom danu, podstaknuta velikim brojem slučajeva koji su zabeleženi u državama Novi Južni Vels, Viktorija i Južna Australija.

U Novom Južnom Velsu registrovana su nova 6.324 slučaja, dok je Viktorija zabeležila 1.999 novozaraženih, prenosi Gardijan.

Ove dve australijske države, kako se navodi, čine većinu od skoro 10.200 novih infekcija u zemlji.

Država Kvinslend zabeležila je nova 784 slučaja, od kojih tri četvrtine omikron sojem virusa, saopštio je premijer Kvinslenda Daniel Endruz.

Takođe, potvrđeno je i rekordnih 842 novoobolelih u Južnoj Australiji, kao i 35 slučajeva korona virusa na Tasmaniji, navodi Gardijan.Izvor

Similar Articles

Top