You are here
Home > Svet > Svet: U Venecueli počela vakcinacije dece od 2 do 11 godina; Studija: RNK vakcine retko izazivaju probleme sa srcem

Svet: U Venecueli počela vakcinacije dece od 2 do 11 godina; Studija: RNK vakcine retko izazivaju probleme sa srcem

Fallback Image


Pre toga je gotovo svakog dana, od 2. avgusta prošle godine, registrovan smrtni slučaj od kovida, prema podacima nacionalnog emitera NHK.

koronavirus, epidemija, japan, jokohama

Broj novozaraženih i smrtnih slučajeva od kovida je drastično opao širom Japana, jer je vakcinacija porasla i obuhvatila više od 70 odsto stanovništva, prenosi agencija Rojters.

Broj novih dnevnih infekcija dostigao je vrhunac od preko 25.000 slučajeva tokom avgustovskog talasa, izazvanog delta sojem koronavirusa.

Japan je od početka pandemije registrovao više od 18.000 smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa.

Studija: RNK vakcine retko izazivaju probleme sa srcem

Vakcina protiv kovida na bazi informacione RNK povećava rizik upale srčanog mišića i srčane ovojnice, ali je pojava retka i ne dovodi u pitanje korisnost vakcine, navodi se u sveobuhvatnoj francuskoj studiji objavljenoj danas.

Studija koju je sprovela kompanija “Epi-Phare” u saradnji sa Zdravstvenim osiguranjem i Agencijom za lekove obuhvatila je osobe od 12 do 50 godina koje su u Francuskoj bile primljene u bolnicu zbog miokarditisa ili perikarditisa između 15. maja i 31. avgusta, pri čemu je bilo 919 slučajeva miokarditisa i 917 slucajeva perikarditisa, prenela je Hina.

Miokarditis i perikarditis su upalne bolesti srca, prva pogađa srčani mišić, a druga ovojnicu koja okružuje srce.

Rezultati francuske studije potvrđuju da vakcina Fajzer/Bajontek, a posebno Moderna, povećava rizik od pojave ovih bolesti u roku od sedam dana od vakcinacije, preneo je francuski sajt “Siduest”.

U tekstu se dodaje da se čini da su ovi rizici, iako niski, izraženiji, kod muškaraca mlađih od 30 godina, posebno nakon druge doze Moderne.

Veruje se da je vakcinacija uzrok 132 dodatna slučaja (37 slučajeva kod žena) miokarditisa na milion primljenih doza.

Što se tiče rizika od perikarditisa, čini se da je on izraženiji nakon vakcine Moderna kod mlađih od 30 godina, posebno nakon druge doze.

U Venecueli počela vakcinacije dece od 2 do 11 godina

U Venecueli je počela vakcinacija protiv korona virusa za decu uzrasta od 2 do 11 godina kubanskom vakcinom Soberana 2, izjavila je danas potpredsednica Venecuele Delsi Rodrigez.

Kuba, bliski saveznik vlade predsednika Nikolasa Madura, tvrdi da njene vakcine Abdala, Soberana 2 i Soberana Plus imaju efikasnost veću od 90 odsto, prenosi Rojters.

Dok kubanski zvaničnici tvrde da su početni rezultati slični onima koje su imale i druge vakcine koje značajno smanjuju prenošenje virusa, tešku kliničku sliku i smrt, kritičari se žale da ti rezultati još nisu potvrđen, navodi Rojters.

“U Venecueli je već dozvoljena upotreba kubanske vakcine Soberana 2 za vakcinaciju dece između 2 i 11 godina“, rekla je Rodrigez na državnoj televiziji i dodala da se prvo vakcinišu deca čiji je imuni sistem ugrožen.

Ministar zdravstva Venecuele Karlos Alvarado rekao je da u zemlji ima oko 3,5 miliona dece starosti između 2 i 11 godina.

Medicinska i naučna akademija Venecuele, kao i pedijatrijski sindikati, izrazili su zabrinutost zbog upotrebe kubanskih vakcina jer smatraju da podaci o njihovoj bezbednosti i efikasnosti nisu objavljeni u naučnim časopisima, kao i da njihov kvalitet nije verifikovan ni u nezavisnim kliničkim ispitivanjima niti od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Većina vakcina koje su dostavljene u zemlje članice OPEK-a bile su ruski Sputnjik V i kineske Sinofarm i Sinovak, koje su i u Venecuelu stigle kroz globalni program Kovaks.

Madurova vlada je saopštila da je 70 odsto od 28 miliona građana Venecuele vakcinisano i da se očekuje da će do kraja godine biti imunizovano 90 odsto stanovništva.Izvor

Similar Articles

Top