You are here
Home > Svet > SZO: Omikron visok rizik i po vakcinisane, ima šiljaste mutacije čiji je broj bez presedana, nastao kod HIV pacijenta

SZO: Omikron visok rizik i po vakcinisane, ima šiljaste mutacije čiji je broj bez presedana, nastao kod HIV pacijenta


Ta agencija Ujedinjenih nacija je u tehničkom savetu za 194 države članice apelovala da ubrzaju vakcinaciju visokoprioritetnih grupa, prenosi agencija Rojters.

Omikron nastao kod HIV pacijenta

Iznenađujuće veliki broj mutacija u novom soju korona virusa omikron mogli su nastati u jednom pacijentu koji je oboleo od imunodeficijencije, na primer HIV-a, tvrdi generalni sekretar Društva za imunologiju Nemačke Karsten Vacl.

Vacl je rekao da je to zamislivo i verovatno, pošto već postoje istraživanja drugih slučaja koji to dokazuju.

Mnogi HIV pacijenti u Africi, gde je, kako pretprostavlja “nastao” omikron, se ne leče na adekvatan način, pa je njihov imuni sistem značajno oslabljen, objasnio je on za agenciju DPA, a prenose nemački mediji.

„U osobama sa oslabljenim imunim sistemom virus može da se razmnožava nedeljama, pri čemu može doći do izolovanih mutacija, koje virusu ne donose nikakve prednosti, ali mogu nastaviti da se umnožavaju jer imuni sistem ne može da ih kontroliši“, objasnio je dalje nemački ekspert.

Prema njegovim rečima, na taj način mogu nastati dodatne mutacije, koje bi u kombinaciji donele virusu prednosti.

I poslanik SPD-a, ekspert za zdravstvo Karl Lauterbah je još u petak kazao da brojne mutacije u Omikronu ukazuju na nastajanje kod HIV pacijenata.

Omikron, u poređenju sa izvornim sojem nastalom u kineskom Vuhanu, sadrži u sebi neobično visok broj, to jest 30-tak promena aminokiselina samo na proteinskom delu.

Među njima su mutacije za koje se već zna da doprinose većem širenju.

„Iako već poznajemo efekte pojedinih mutacija iz drugih sojeva ne možemo proceniti koje efekte bi njihova kombinacija mogla imati“, kaže Vacl.

“Omikron ima šiljaste mutacije čiji je broj bez presedana, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na putanju pandemije“, saopštila je SZO.

“Ukupan globalni rizik vezan za omikron, novu varijantu od zabrinutosti, ocenjuje se kao veoma visok”, dodaje SZO.

Do danas nije prijavljen nijedan smrtni slučaj povezan sa omikronom, a neophodna su dalja istraživanja kako bi se procenio potencijal tog soja da izbegne zaštitu imuniteta koja je posledica vakcina i prethodnih infekcija, navodi se u saopštenju.

“Sve veći broj slučajeva može postaviti ogromne zahteve pred sisteme zdravstvene zaštite i može dovesti do povećanja morbiditeta i mortaliteta”, upozoravaju iz SZO.

Ova varijanta je prvi put prijavljena SZO 24. novembra iz Južne Afrike, gde su infekcije naglo porasle.

Otada se proširila svetom, a novi slučajevi su pronađeni u Holandiji, Danskoj i Australiji, dok sve više zemalja uvodi ograničenja putovanja kako bi pokušale da se zaštite.

SZO je u najnovijim smernicama ponovila da bi države trebalo da koriste “pristup zasnovan na riziku kako bi blagovremeno prilagodile mere u oblasti međunarodnih putovanja”, dodajući da će dalji saveti uslediti.

“Prisustvo višestrukih mutacija šiljastog proteina u domenu koji se vezuje za receptor sugeriše da omikron može imati visoku verovatnoću od bekstva imunitetu i od zaštite zasnovane na antitelima”, kaže se u mišljenju SZO, i navodi da se više podataka očekuje u narednim nedeljama.

Saopšteno je i da kod ljudi koji su prošli kompletan proces vakcinacije protiv kovida i dalje postoji rizik od zaražavanja novim sojem korona virusa, ali u malom i predvidljivom procentu.

“Očekuju se i slučajevi i infekcije kod vakcinisanih osoba, iako u malom i predvidljivom obimu, u odnosu na vrednosti efikasnosti vakcine”, poručuje SZO, a prenosi ruska agencija TAS S.

SZO počinje specijalnu sednicu o borbi protiv pandemija

Svetska zdravstvena organizacija počinje danas dugo planiranu specijalnu sednicu na kojoj će države članice razgovarati o načinima za jačanje globalne borbe protiv pandemija poput korona virusa u trenutku kada nova varijanta omikron izaziva neposrednu zabrinutost širom sveta.

Nacrt rezolucije sačinjen tokom vikenda biće predstavljen ministrima zdravlja na trodnevnoj specijalnoj skupštini SZO, navele su diplomate, prenose agencije.

Velika Britanija se, zajedno sa EU i oko 70 drugih zemalja, zalagala za pravno obavezujući sporazum.

SAD su uz podršku nekih država, uključujući Brazil i Indiju, oklevale da pristanu na obavezujući sporazum, navele su diplomate.

Sporazum bi značio pravno obavezujući dogovor koji bi zahtevao ratifikaciju i koji bi verovatno izazvao domaće političke prepirke u nekim zemljama.

Britanski ambasador u Ženevi Sajmon Menli objavio je na Tviteru kopiju nacrta teksta koji je dogovoren konsenzusom, kako se zahteva prema pravilima SZO o takvim pitanjima i pohvalio Čile i Australiju za njihov rad kao kopredsedavajućih.

“Varijanta omikron još jednom pokazuje zašto nam je potrebno zajedničko razumevanje kako da se pripremamo za pandemije i kako da reagujemo na njih, tako da svi igramo po istim pravilima”, napisao je on.

U nacrtu se ne pominje reč “sporazum”, ali se, između ostalog, poziva na stvaranje “međuvladinog pregovaračkog tela” među državama članicama SZO kako bi se razradio mogući dogovor za poboljšanje prevencije pandemije, spremnosti i odgovora.

Trodnevni, uglavnom, virtuelni sastanak koji počinje danas odnosi se na dugoročan pristup: za zaključenje i stupanje na snagu bilo kakvog sporazuma koji podržava UN verovatno će biti potrebno mnogo meseci, ako ne i godina, navodi AP.Izvor

Similar Articles

Top