You are here
Home > Svet > U Bugarskoj izgoreo autobus iz Severne Makedonije: 46 žrtava, među 7 preživelih i jedan građanin Srbije

U Bugarskoj izgoreo autobus iz Severne Makedonije: 46 žrtava, među 7 preživelih i jedan građanin Srbije


“Imamo informaciju da je Ljuljzim Sulejmani, 1995. godište, među povređenima u bolnici ‘Pirogov’. Uz asistenciju ministra spoljnih poslova Bugarske Svetlana Stoeva i veliki napor i trud osoblja bolnice, ja ću u 15 sati obići povređenog”, rekao je Jović.

Vlada proglasila trodnevnu žalost

Vlada Severne Makedonije proglasila je danas trodnevnu žalost zbog pogibije 46 osoba u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj.

Zastave na državni institucijama i diplomatskim predstavništvima u inostranstvu biće spuštene na pola koplja, prenosi MIA.

On je dodao da još uvek nema sve potpune informacije o tačnom zdravstvenom stanju povređenog mladića, ali pretpostavlja da nije u težem stanju, budući da mu je dozvoljeno da ga poseti.

Sedam povređenih sa opekotinama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Bugarske preciziralo da je poginulo 46 osoba.

Sedam povređenih putnika zadobili su uglavnom opekotine, ali su u stabilnom stanju i zbrinuti su u Pirogov bolnici.

Od njih sedam, šest je zadobilo opekotine, dok je jedna osoba zbrinuta sa povredom noge, prenosi bugarska agencija Fokus i dodaje da povređeni nisu državljani Bugarske.

Zaev: Jedan od preživelih rekao da se čula strašna eksplozija

Među 46 putnika koji su poginuli kada se zapalio autobus u Bugarskoj, najviše je bilo državljana Severne Makedonije, iz raznih krajeva te zemlje, ali i jedan državljanin Srbije iz Preševa, koji je sa verenicom iz Kumanova putovao u Istanbul, izjavio je danas severnomakedonski premijer Zoran Zaev.

Zaev je za bugarsku agenciju Fokus rekao da je među žrtvama i jedan državljanin Belgije, kao i da je sve te podatke video u listi putnika.

Prema njegovim rečima, putnici su bili prosečne starosti između 40 i 50 godina, a najmlađa žrtva je 16-godišnja devojčica.

Dodao je i da je sedam preživelih putnika spavalo u zadnjem delu autobusa, a kada je došlo do nesreće oni su probili prozor, iskočili iz autobusa i tako se spasli.

bugarska, autobuska, nesreca

“Makedonski ministar unutrašnjih poslova obavestio me je da je kompanija Besa trans, čiji je autobus, turistička kompanija i da je autobus putovao na liniji Istanbul-Sofija-Skoplje”, rekao je Zaev.

On je dodao da ne zna kojom se brzinom kretao autobus u trenutku nesreće i da će istraga pokazati u kakvom je stanju bilo vozilo.

On je dodao da je imao prilike da razgovara s jednim od preživelih koji mu je rekao da se čula strašna eksplozija.

“Uspeli su da slome jedan prozor i spasu nekoliko ljudi. Nažalost, drugi nisu uspeli. Radi se o strašnoj tragediji jer najveći broj stradalih su mladi ljudi: 12-oro dece mlađe od 18 godina, a drugi su od 20-30 godina”, rekao je Zaev.

Nesreća se dogodila oko tri sata posle ponoći na autoputu Sofija-Blagojevgrad, kada se zapalio jedan od četiri autobusa sa severnomakedonskim registarskim tablicama koji su se vraćali iz Istanbula.

MIA prenosi da je autobus pripadao agenciji “Besa trans” i da pre prevozio putnike sa ekskurzije u Istanbulu.

autobus, nesreca, bugarska, 1

Neposredno pre nesreće autobusi su se zaustavili radi kraće pauze.

U trenutku nesreće u autobusu je bilo 52 putnika, od kojih 12 dece, i stradali su svi osim sedam povređenih.

Jović: Nema potvrde da među stradalima ima državljana Srbije

Ambadador Srbije u Sofiji, Željko Jović, izjavio je danas da još uvek nema nijedne zvanične potvrde da među stradalima u nesreći severnomakednoskog autobusa u Bugarskoj ima državljana Srbije.

Jović je za Tanjug rekao da je ambasada u kontaktu sa nadležnim bugarskim institucijama, uključujući Ministasrtvo spoljnih poslova i saobraćajnu policiju, ali da niko do sada nije dao nijednu zvaničnu potvrdu da među stradalima ima srpskih državljana.

”Sve spekulacije iz medija se, prema mojoj pretpostavci, baziraju na spiskovima putnika koji je imala turistička agencija. Veliko je pitanje ko je zaista bio u autobusu, u medijima se spekuliše da su se prepakivali iz autobusa u autobus, jer su četiri autobusa krenula iz Turske”, rekao je Jović.

Jović je kazao da je bugarski ministar policije sa lica mesta izjavio da je slika ”katastrofalna” i da su stradali izgoreli do neprepoznatljivosti, a da je jedina moguća identifikacija putem DNK analize.

Najmlađa žrtva je imala 17 godina, a proces identifikacije otežava što su tela izgorela i neprepoznatljiva su, prenosi portal Novinite.

Za sada se ne zna da li je prilikom stajanja došlo do prelaska putnika iz jednog u drugi autobus.

Saobraćaj na tom delu puta za sada je u zastoju.

Kao moguće uzroke nesreće autobusa direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je “grešku vozača ili za sada neutvrđenu tehničku neispravnost” vozila.

nesreca, autobus, bugarska

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov je rekao da je zaštitna ograda autoputa probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posledica varničenja u kontaktu vozila sa ogradom, preneli su lokalni mediji.

Najmanje 46 ljudi je poginulo među njima 12 maloletnih lica, od kojih su dvojica bili braća blizanci.

Nesreću je preživelo sedmoro putnika koji su zbrinuti u bolnici u Sofiji i sada se nalaze u stabilnom stanju, izjavio je jedan zvaničnik službe hitne pomoći.

Albanska ministarka spoljnih poslova: Svi stradali su Albanci iz Severne Makedonije

Albanska ministarka spoljnih poslova Olta Džačka izjavila je da su žrtve današnje nesreće u Bugarskoj Albanci iz Severne Makedonije.

Ona je to napisala na svom Fejsbuk nalogu, uz izraze saučešća porodicama preminulih i dodala da su Albanija i Severna Makedonija “bliske u ovim teškim trenucima”.

Ministar Raškov je u međuvremenu izjavio da je ustanovljeno da su tela svih poginulih imala teške opekotine, preneo je BBC.

Prve informacije govore da u autobusu nije bilo bugarskih državljana.

Premijer Stefan Janev je potvrdio novinarima da je istraga u toku i uputio je izraze saučešća porodicama nastradalih.

“Dogodila se strašna tragedija, nemam ništa dobro da kažem. Ostavimo istražne organe da obave svoj posao”, poručio je Janev.

Autobus, koji se vraćao iz Istanbula, sinoć oko 9 sati prešao je granicu na prelazu Kapetan Andrejevo, a bugarski mediji su preneli da se nesreća dogodila jutros oko 3 sata na autoputu Sofija-Blagojevgrad, kod mesta Bosnek, na 31. kilometru od Sofije.

Na ovom delu autoputa dogodila se teška saobraćajna nesreća 1996. godine u kojoj je poginulo 16 ljudi.

bugarska, nesreca, autobus, 2

Skoplje: Rodbina stradalih ispred sedišta agencije

Rodbina i prijatelji putnika autobusa kompanije “Besa trans” okupili su se jutros ispred sedišta te turističke agencije u Skoplju kako bi dobili dodatne informacije o svojim najbližima i njihovom stanju.

Nekoliko policijaca od jutros, u skopskoj Staroj čaršiji, obezbeđuje sedište “Besa transa”, čiji je autobus na putu iz Istanbula danas doživeo nesreću u Bugarskoj, u kojoj je poginulo 46 putnika, uglavnom državljana Severne Makedonije, prenosi MIA.

Agencija “Besa trans” je trenutno zaključana i čeka se da deo uprave stigne na posao.

Severnomakedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani izrazio je zahvalnost na brzoj reakciji bugarskih zdravstvenih vlasti, dodajući da je svih sedam preživelih zbrinuto u bolnici “Pirogov” u Sofiji i da su u stabilnom stanju.

“Svi pacijenti su na vreme zbrinuti, ukazana je prva pomoć, svi su u stabilnom stanju. Očekujemo da ostanu dan-dva da bismo ih kasnije prebacili u Skoplje”, izjavio je Osmani nakon obilaska bolnice u Sofiji.

Kompanija “Besa trans” registrovana je u Ćustendilu, u Bugarskoj, i ima kancelarije u Skoplju i drugim gradovima u Severnoj Makedoniji.

Posluje od 2011. godine, a od 2019. godine njome rukovodi Azdren Zuberi, državljanin Severne Makedonije albanskog porekla.

 Izvor

Similar Articles

Top