You are here
Home > Svet > U Glazgovu počinje klimatski samit UN COP26

U Glazgovu počinje klimatski samit UN COP26


Samit COP26, koji je bio odložen za godinu dana zbog pandemije kovida-19, ima za cilj da održi u životu opšte prihvaćeni cilj da se ograniči globalno zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, čime bi se, prema tvrdnjama naučnika, izbegle najrazornije posledice globalnog zagrevanja, prenosi Rojters.

Ispunjavanje tog cilja, dogovorenog u Parizu uz veliku pompu 2015. godine, zahtevaće snažniju političku volju i podsticaje, kao i dodatne diplomatske napore da bi se nadoknadio nedostatak konkretnih akcija i prevazišla prazna obećanja koja su postala zaštitni znak globalne klimatske politike.

Konferencija treba da obezbedi mehanizme za ispunjenje ambicioznih planova, finansijska sredstva i da definiše pravila za sprovođenje Pariskog sporazuma uz jednoglasnu saglasnost skoro 200 zemalja koje su ga potpisale.

“Budimo jasni – postoji ozbiljan rizik da samit u Glazgovu neće biti uspešan. Iako su nedavna obećanja bila jasna i ohrabrujuća i dalje smo na putu klimatske katastrofe“, upozorio je prošle nedelje generalni sekretar UN Antonio Gutereš lidere zemalja članica G20.

 Izvor

Similar Articles

Top