You are here
Home > Svet > Vang Japing, prva Kineskinja u svemirskoj šetnji

Vang Japing, prva Kineskinja u svemirskoj šetnji

Fallback Image


Njen kolega astronaut Džai Džigang napustio je glavni modul stanice u nedelju uveče, Vang mu se nešto kasnije pridružila da instaliraju opremu i testiraju mehaničku ruku svemirske stanice i oboje su se tek u ponedeljak rano ujutru vratili u orbitalnu stanicu, preneo je AP.

vang, japing, astronaut

Treći član posade Je Guangfu pomogao im je iz kosmičke stanice, navodi se na sajtu Kineske svemirske agencije.

Vang (41) i Džai (55) su već učestvovali u misijama na kineskim eksperimentalnim svemirskim stanicama koje se više ne koriste, a astronaut Džai je prvi Kinez koji je pre 13 godina izašao u šetnju svemirom.

Modul Tianhe će sledeće godine biti povezan sa još dva dela svemirske stanice, nakon čega će ovaj kineski orbitalni kompleks biti težak oko 66 tona, čak 384 tone lakši od prve Međunarodne svemirske stanice koja je lansirana 1998. godine i bila teška 450 tona.

Kineski vojni svemirski program planira da u naredne dve godine pošalje više posada na ovu stanicu kako bi bila potpuno funkcionalna.

Sovjetska kosmonautkinja Svetlana Savickaja bila je prva žena koja je 1984. godine izašla u svemir, a Ketrin Salivan je postala prva Amerikanka koja je to učinila nešto kasnije iste godine.Izvor

Similar Articles