You are here
Home > Svet > Varšava optužuje Minsk za hiljade migranata na granici, Minsk odbacuje optužbe

Varšava optužuje Minsk za hiljade migranata na granici, Minsk odbacuje optužbe


Video snimci prikazuju stotine migranata koji se kreću prema poljskoj granici u blizini sela Kuznica, a neki pokušavaju da probiju ogradu koristeći lopate i druge alate, prenosi Rojters.

Na snimcima koje je poljska policija objavila danas vide se šatori migranata i logorske vatre na beloruskoj strani ograde od bodljikave žice.

Poljska granična služba potvrdila je Rojtersu da je oko 800 ljudi kampuje na beloruskoj strani ograde, što je deo grupe oko 4.000 migranata koja se nalazi tamo i u obližnjim šumama.

EU prati letove ka Belorusiji zbog ilegalnih migranata

Evropska unija prati letove ka Belorusiji iz dvadesetak zemalja, sa ciljem da se spreči dalji dolazak migranata koji se ohrabruju da idu u EU, izjavio je danas portparol Evropske komisije.

“Gledamo učestalost, obrazac letova – koliko aviona napusti Belorusiju, koliko se vrati, i kolika je popunjenost tih aviona”, dodao je portparol, prenosi Rojters.

Portparol je rekao da se prate letovi iz zemalja kao što su Maroko, Sirija, Iran, Katar, Južna Afrika, Somalija, Indija, Šri Lanka, Venecuela, Rusija, Azerbejdžan, Tunis, Alžir, Libija i Jemen.

Vlade države Evropske unije delimično su suspendovale danas sporazum o viznim olakšicama za beloruske zvaničnike, kao odgovor na “hibridne napade” za koje Brisel kaže da Minsk sprovodi tako što gura migrante preko granica sa Poljskom i Litvanijom.

“Ova odluka je odgovor na hibridni napad koji je u toku, a pokrenuo ga je beloruski režim”, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.

Ovaj potez će osetiti beloruski zvaničnici, ali neće zakomplikovati vizni režim za građane Belorusije.

Portparol poljskih specijalnih službi rekao je da procene pokazuju da bi u Belorusiji moglo biti i do 12.000 migranata.

Poljske vlasti zatvorile su danas zvanični granični prelaz sa Belorusijom, blizu mesta gde su hiljade migranata pokušale da se probiju dan ranije, koje je posetio i poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Varšava je saopštila da je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susedna Litvanija najavila uvođenje vanrednog stanja na granici sa Belorusijom.

Poljski zvaničnik je rekao da bi napetosti mogle porasti u narednim danima i da bi u tom slučaju mogla biti prihvaćena dodatna međunarodna pomoć.

Očekuje se da će se ambasadori Evropske unije u Ujedinjenim nacijama sastati kako bi razgovarali o današnjim tenzijama, potvrdio je poljski ambasador u UN.

Beloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutrašnjih poslova koji je naglasio da nijedan migrant nije prekršio zakon.

Minsk demantuje optužbe Varšave da vojnici prelaze granicu

Zvanični Minsk smatra da su neosnovane optužbe Varšave da beloruski vojnici prelaze granicu sa Poljskom, saopštilo je danas belorusko Ministarstvo odbrane.

Prema tvrdnjama Minska, zvaničnici poljskog ministarstva odbrane sastali su se sa vojnim atašeima iz beloruske ambasade u Varšavi 8. novembra “da bi razgovarali o navodnim kršenjima poljske granice od strane članova beloruske službe i o njihovoj umešanosti u migracionu krizu”, prenosi ruska agencija TASS.

Ministarstvo odbrane Belorusije je istaklo da Minsk smatra da su “sve optužbe koje je iznela Poljska neutemeljene i neosnovane”, navodeći da veruje da “poljsko Ministarstvo nacionalne odbrane nerado traži konstruktivno rešenje problema i namerno nastoji da trenutnu konfliktnu situaciju dovede na politički nivo”.

Poljska raspoređuje vojnu opremu u pograničnoj zoni

Poljska je rasporedila vojnu opremu na granici sa Belorusijom, saopštio je danas beloruski državni granični komitet.

“Poljski policijski službenici su se postrojili ispred izbegličkog kampa, donoseći sa sobom opremu, uključujući vojnu opremu”, navodi se u saopštenju beloruskog komiteta, a prenosi ruska agencija Tas s.

Prema tvrdnjama komiteta, novinari, članovi međunarodnih organizacija za ljudska prava i humanitarnih organizacija koje žele da pomognu tražiocima azila u EU, drže se podalje od pograničnog područja.

Komentarišući potez Poljske da zatvori svoj granični prelaz Kuznica od danas, komitet je naglasio da nije bilo objektivnih razloga za takvu odluku koju je “Poljska donela kako bi se sprečilo snimanje slučajnih svedoka i obelodanjivanje činjenica koje dokazuju da poljska vojska koristi silu i oružje protiv izbeglica”.

“Sve te akcije Poljske imaju za cilj skrivanje informacija od javnosti o tome šta se zaista dešava na poljsko-beloruskoj granici”, dodaje se u saopštenju.

Na belorusko-poljsku granicu je juče stiglo nekoliko stotina migranata, od kojih su neki pokušali da uđu u Poljsku probijanjem ograde od bodljikave žice, dok su poljski policajci upotrebili suzavac da ih odbiju.

Od početka 2021. godine, više od 30.000 migranata pokušalo je da pređe belorusko-poljsku granicu.

Poljska je proglasila vanredno stanje u regionima koji se graniče sa Belorusijom.

UNHCR: Prestati sa zloupotrebom migranta u političke svrhe

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) je danas izrazila zabrinutost zbog stotina migranata koji kampuju u blizini beloruske granice sa Poljskom i pozvala da se prestane sa praksom da se ranjive grupacije zloupotrebljavaju u političke svrhe.

“Veoma smo uznemireni scenama koje dolaze sa belorusko-poljske granice”, izjavila je portparolka UNHCR-a Šabija Mantu na konferenciju za štampu, prenosi Rojters.

Ona je dodala da je agencija posebno zabrinuta za sudbinu žena i dece u regionu kao i da je UNHCR više puta naglašavao da je korišćenje izbeglica, tražilaca azila i migranata za postizanje političkih ciljeva neprihvatljivo i da se mora prestati sa tom praksom.Izvor

Similar Articles

Top