You are here
Home > Svet > Vučić: Pitanja klimatskih promena nameću se kao ključna; Zainteresovani smo za nuklearke u regionu(VIDEO)

Vučić: Pitanja klimatskih promena nameću se kao ključna; Zainteresovani smo za nuklearke u regionu(VIDEO)


Predsednik Srbije je na marginama skupa razgovarao sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen, te preneo da je uveren da će ona pozvati ministre energetike u Brisel, kako bi se razgovaralo o rešavanju problema cene električne energije i kako zajednički obezbediti sigurnost i energetsku bezbednost za budućnost naših zemalja.

Dodao je da su razgovarali i o ceni gasa.

“Nešto su te cene niže posle Putinove reakcije na tržištu, ali je to i dalje veoma visoko i treba da vidimo šta ćemo po tom pitanju da radimo”, rekao je Vučić.

U tom kontekstu ponovo je spomenuo pitanje nuklearnih elektrana, jer je to, kaže čista energija, pa je pitanje gde, kako i na koji način raditi i šta raditi sa nuklearnim otpadom.

“Očigledno da se pitanja klimatskih promena nameću kao ključna. Živimo u globalnom selu i svi moramo da radimo iste stvari – da smanjujemo emisiju štetnih gasova, na stvaranju novih obnovljivih izvora energeije… trebaće nam više novca, ali će to biti za napredak ekonomije”, rekao je Vučić.

Preneo je da je razgovarao sa mnogo ljudi u Glazgovu, i o političkim pitanjima, ali da je klima ono što muči svet.

“Tema klimatskih promena muči svet, posebno Afriku, Aziju i Juznu Ameriku, ali i Evropu. Mnoge promene ćemo morati da napravimo”, rekao je Vučić.

Zainteresovani smo za nuklearke u regionu, uskoro sa Orbanom

Predsednik Srbije izjavio je danas  da bi uskoro trebalo da se sastane sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i da razgovara sa njim o mogućnosti da Srbija kupi određeni vlasnički udeo u mađarskoj nuklearki Pakš.

Vučić je rekao za Pink da će bi Srbja mogla da kupi pet, 10 ili 12 odsto udela u toj nuklarki.

Takođe, kazao je da je Srbija zainteresovana i za druge nuklearke u regionu i da će videti i sa Bugarima da li bi možda od njih mogli da kupimo udeo.

Verujem da ostavka Zaeva nije samo zbog izbora

Vučić je izrazio uverenje da ostavka makedonskog premijera Zorana Zaeva nije posledica samo rezultata lokalnih izbora u toj zemlji, već i izraz ličnog razočarenja u EU.

Vučić je rekao da je u razgovoru u Glazgovu sa liderima iz regiona bilo reči i o tome kako da se osnaži inicijativa “Otvoreni Balkan”.

“Pričao sam sa ljudima iz regiona, sa Edijem Ramom, i o ‘Otvorenom Balkanu’, posle ostavke Zaeva, hoćemo li moći da čekamo, da vidimo šata ćemo i kako da uradimo… Razgovarali smo kako da dalje osnažimo inicijativu ‘Otvoreni Balkan’, da napredujemo”, rekao je Vučić.

On je izrazio uverenje da ostavka Zaeva nije posledica samo rezultata na lokalnim izborima, već je usledila i zbog njegovog ličnog razočarenja razgovorima sa EU, budući da im je bilo obećano otvaranje poglavlja, ukoliko potpišu Prespanski sporazum, ali je to, ipak, izostalo.

“Razgovarali smo kako da se mi uvezujemo, da brže i više sarađujemo…”, rekao je Vučić.

Za dodatnih 15 odsto struje iz obnovljivih izvora energije Srbiji treba 2 milijarde evra

Predsednik Vučić izjavio je danas da bi Srbiji za povećanje proizvodnje struje za 15 odsto, ako bi bilo samo iz energije vetra i Sunca, bilo potrebno ulaganje od 1,6 milijardi do dve milijarde evra i da očekuje da će na samitu u Glazgovu videti i na koji način i po kojoj ceni bi deo tih sredstava mogao da se obezbedi.

Kaže da je to lepo kada se pozovu aktivisti za životnu sredinu iz celog svega, ali da mora da kaže da je to, ipak, predstava za malu decu.

Kako je rekao, potrebne su realne i konkretne odluke kada je reč o toj temi, pošto se govori o bilionima evra i da zato treba videti gde su zapravo te pare, pošto ništa nema džabe.

“I kako da dođemo do toga novca, jer da bismo za 15 odsto uvećali udeo u našoj proizvodnji struje u Srbiji, a da budu samo obnovljivi izvori – vetar i solar, moramo da uložimo oko 1,6 milijardi evra, što je ogroman novac ili čak i dve milijarde. Da ni u šta drugo ne ulažemo, mogli bi u jednoj godini da izdvojimo toliki novac i da nam ne poraste javni dug. Ali, moramo da obezbedimo novac i za sve drugo – gradimo puteve, da opremimo vojsku i policiju, gradimo bolnice i drugo”, rekao je Vučić.

Predsednik napominje da uz sve to idu i troškovi za koronu i problemi kome imamo zbog korone i da zato moramo da vidimo kako da pronađemo taj novac za investicije u obnovljive izvore energije.

Vučić kaže da smo suviše mali i da moramo da brinemo o energetskoj bezbednosti zemlje, ali naravno i da imamo čistiji vazduh i vodu.

Predsednik je dodao da je lepo kada se na skupovima posvećnim životnoj sredini pomaze delfini i konstatuje da će izumreti ako za nekoliko stepeni na globalnom nivou bude toplija voda…

Kazao je da tu ne možemo mnogo toga da uradimo, ali da možemo da vidimo kako da se obezbedi novac i uz ozbiljan pristup i dugoročne strategije.

“I zato mi je bio važan i razgovor i sa Ursulom fon der Lajen”, dodao je Vučić i napomenuo da je zato Srbija zainteresovana za nuklearke u regionu.

Podrškom građanima podstičemo potrošnju

Vučić je izjavio danas da finansijskim podrškama građanima Srbija povećava potrošnju građana, a i građani su zadovoljni, jer će neki moći da plate kirije ili da kupe nešto svojim bližnjima.

Komentarišući primedbe da za pomoć građanima vlast troši budžetska sredstva, Vučić kaže da je reč o 170 miliona evra, po 30 evra u novembru po građaninu.

“Time podstičemo rast, a rast nam je od ključnog značaja. Sledi još 20 evra početkom decembra i 20.000 dinara u februaru za penzionere”, rekao je Vučić za Pink televiziju.

Rastom BDP-a obezbeđujemo, istakao je, i stalno i stabilno povećanje plata i penzija, a s obzirom na to da je minimalac u Srbiji povećan za 9,4 odsto očekuje da će prosečna zarada na nivou države možda već u decembru biti 610 evra.

Vučić je rekao da se ceo svet suočava sa krizama i ističe da ne zna šta bi radio da je na poziciji albanskog premijera Edija Rame ili u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, zemljama koje se suočavaju sa ozbiljnim problemima kada je energetika u pitanju.

“Ovde (u Glazgovu) je glavna rečenica sklanjajte ugalj po svaku cenu, mi da ga nemamo ne bi imali struje… Moraćemo zato i da idemo na mnoge nove obnovljive izvore energije”, rekao je.

Na primedbe da je novac kojim država finasijski podržava građane ustvari od para građana, Vučić kaže da tako funkcioniše država i kada neko nema ozbiljan odgovor onda priča gluposti.

“Neki su rekli da mi veštački podižemo rast, zbog cena javih radova, hajde ljude umijte se hladnom vodom pa kažite da nema smisla to što pričate. A drugi priča da Vučić tim novcem podmićuje ljude u zemlji”, rekao je predsednik i upitao zašto oni nisu to radili, gradili bolnice, puteve i autoputeve.

To je ističe, napredak Srbije, a ne kupovina građana.

Vučića na Samitu  dočekali Džonson i Gutereš

Vučića su, kao i druge svetske lidere, dočekali britanski premijer Boris Džonson i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, uz pozdrav laktovima, ispred plakata sa džinovskom planetom Zemljom na plavoj pozadini.

Vučić se susreo sa Angelom Merkel

Predsednik Srbije susreo se danas u Glazgovu i sa nemačkom kancelarkom u tehničkom mandatu Angelom Merkel.

vucic, merkel6555

“Uvek je zadovoljstvo videti velikog lidera i prijatelja, kao što je nemačka kancelarka. Od Berlinskog procesa do ‘Otvorenog Balkana’ bila je naša velika podrška”, napisao je Vučić na instagram profilu “Budućnostsrbije” uz fotografije srdačnog razgovora sa Merkel i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Susret sa Makronom: Mnogo planova da ojačamo saradnju

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

“Mnogo prijatelja u Glazgovu. Uvek mi je zadovoljstvo da razgovaram sa predsednikom Makronom”, napisao je Vučić na instagram profiu “Budućnostsrbije”, uz fotografije susreta sa francuskim liderom.

vucic, makron6555

Vučić je uz to poručio i da Srbija i Francuska imaju mnogo planova da ojačaju saradnju.

Sa fon der Lajen o važnim pitanjima za Srbiju i EU

Predsednik Srbije razgovarao je sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

“Zahvalan Ursuli fon der Lajen na dugom i veoma sadržajnom razgovoru po svim važnim pitanjima od značaja za Srbiju i EU”, napisao je Vučić na instagram nalogu “Budućnostsrbije”.

Dodao je da su posebno razmotrili sve probleme sa kojima se suočavamo u sferi energetike i sagledali strateške pravce delovanja u toj oblasti.

Predsednik Vučić na marginama Samita susreo se evropskim i svetskim zvaničnicima.

vucic9048754885

“Na COP26 razgovaram sa austrijskim kancelarom Aleksanderom Šalenbergom, predsednikom Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom i predsednikom vlade Bugarske Stefanom Janevim. Dobra prilika za razgovore o klimatskim promenama, ali i našoj budućoj saradnji”, poručio je Vučić na instagram profilu “Budućnostsrbije”, uz fotografije sa svojim sagovornicima.

Predsednik Srbije će se tokom Samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Sastanci sa Ramom i Pendarovskim

Predsednik Srbije susreo se i sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

“Snažna podrška Otvorenom Balkanu. Da li da održimo ili odložimo sastanak u Beogradu, imajući u vidu događaje u Skoplju?”, napisao je Vučić na zvaničnom instagram profilu “Budućnostsrbije”, uz fotografije iz Glazgova, pred početak Samita COP26.

vucic, rama

Inače, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev trebalo je da borave u poseti Srbiji 3. i 4. novembra, kako bi prisustvovali sastanku povodom inicijative “Otvoreni Balkan”.

U međuvremenu, Zaev je zbog lošeg rezultata njegove partije na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji, podneo ostavku na mesto premijera, i lidera stranke, pa je njegov dolazak u Beograd za sada neizvestan.

Vučić sa Janšom

Predsednik Srbije sastao se u Glazgovu sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.

vucic, jansa

“Sadržajan jutarnji razgovor sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom”, napisao je predsednik Vučić na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”, uz fotografiju sa sastanka.

Vučić je istakao da Srbija i Slovenija na svim poljima društvenog života unapređuju svoje odnose i saradnju.

 

Poziv španskom premijeru da poseti Srbiju

Među brojnim liderima sa kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao tokom prvog dana održavanja Samita o klimi u Glazgovu, je i premijer Španije Pedro Sančez, kojeg je pozvao da poseti Srbiju, što je predsednik španske vlade prihvatio.

“Pozvao sam našeg španskog prijatelja Pedra Sančeza da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu”, naveo je Vučić uz fotografije susreta na instagram profilu “Budućnostsrbije”.

Vučić je naveo i da je Sančez prihvatio poziv, te da će ta poseta biti istorijska u svakom smislu.

“Jer, verovali ili ne, nijedan španski premijer nije posetio Srbiju u poslednjih nekoliko decenija”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije tokom dana susreo se i sa predsednikom Francuske, odlazećom nemačkom kancelarkom, predsednicom Evropske komisije, premijerima Albanije i Bugarske…Izvor

Similar Articles

Top