You are here
Home > Svet > Vučić stigao na Samit – dočekali ga Džonson i Gutereš; Susreti sa Merkel i Makronom (VIDEO)

Vučić stigao na Samit – dočekali ga Džonson i Gutereš; Susreti sa Merkel i Makronom (VIDEO)


Vučića su, kao i druge svetske lidere, dočekali britanski premijer Boris Džonson i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, uz pozdrav laktovima, ispred plakata sa džinovskom planetom Zemljom na plavoj pozadini.

Vučić se susreo sa Angelom Merkel

Predsednik Srbije susreo se danas u Glazgovu i sa nemačkom kancelarkom u tehničkom mandatu Angelom Merkel.

vucic, merkel6555

“Uvek je zadovoljstvo videti velikog lidera i prijatelja, kao što je nemačka kancelarka. Od Berlinskog procesa do ‘Otvorenog Balkana’ bila je naša velika podrška”, napisao je Vučić na instagram profilu “Budućnostsrbije” uz fotografije srdačnog razgovora sa Merkel i premijerom Albanije Edijem Ramom.

Susret sa Makronom: Mnogo planova da ojačamo saradnju

Predsednik Srbije razgovarao je i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

“Mnogo prijatelja u Glazgovu. Uvek mi je zadovoljstvo da razgovaram sa predsednikom Makronom”, napisao je Vučić na instagram profiu “Budućnostsrbije”, uz fotografije susreta sa francuskim liderom.

vucic, makron6555

Vučić je uz to poručio i da Srbija i Francuska imaju mnogo planova da ojačaju saradnju.

Sa fon der Lajen o važnim pitanjima za Srbiju i EU

Predsednik Srbije razgovarao je sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

“Zahvalan Ursuli fon der Lajen na dugom i veoma sadržajnom razgovoru po svim važnim pitanjima od značaja za Srbiju i EU”, napisao je Vučić na instagram nalogu “Budućnostsrbije”.

Dodao je da su posebno razmotrili sve probleme sa kojima se suočavamo u sferi energetike i sagledali strateške pravce delovanja u toj oblasti.

Predsednik Vučić na marginama Samita susreo se evropskim i svetskim zvaničnicima.

vucic9048754885

“Na COP26 razgovaram sa austrijskim kancelarom Aleksanderom Šalenbergom, predsednikom Gvineje Bisao Umarom Sisokom Embalom i predsednikom vlade Bugarske Stefanom Janevim. Dobra prilika za razgovore o klimatskim promenama, ali i našoj budućoj saradnji”, poručio je Vučić na instagram profilu “Budućnostsrbije”, uz fotografije sa svojim sagovornicima.

Predsednik Srbije će se tokom Samita obratiti na skupu šefova država i vlada, a prisustvovaće i događaju povodom pokretanja inicijative o globalnom smanjenju metana, koji organizuju presednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Sastanci sa Ramom i Pendarovskim

Predsednik Srbije susreo se i sa premijerom Albanije Edijem Ramom i predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

“Snažna podrška Otvorenom Balkanu. Da li da održimo ili odložimo sastanak u Beogradu, imajući u vidu događaje u Skoplju?”, napisao je Vučić na zvaničnom instagram profilu “Budućnostsrbije”, uz fotografije iz Glazgova, pred početak Samita COP26.

vucic, rama

Inače, premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev trebalo je da borave u poseti Srbiji 3. i 4. novembra, kako bi prisustvovali sastanku povodom inicijative “Otvoreni Balkan”.

U međuvremenu, Zaev je zbog lošeg rezultata njegove partije na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji, podneo ostavku na mesto premijera, i lidera stranke, pa je njegov dolazak u Beograd za sada neizvestan.

Vučić sa Janšom

Predsednik Srbije sastao se u Glazgovu sa premijerom Slovenije Janezom Janšom.

vucic, jansa

“Sadržajan jutarnji razgovor sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom”, napisao je predsednik Vučić na Instagram profilu “buducnostsrbijeav”, uz fotografiju sa sastanka.

Vučić je istakao da Srbija i Slovenija na svim poljima društvenog života unapređuju svoje odnose i saradnju.

 

Vučić pozvao španskog premijera da poseti Srbiju

Među brojnim liderima sa kojima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao tokom prvog dana održavanja Samita o klimi u Glazgovu, je i premijer Španije Pedro Sančez, kojeg je pozvao da poseti Srbiju, što je predsednik španske vlade prihvatio.

“Pozvao sam našeg španskog prijatelja Pedra Sančeza da poseti Srbiju i obećao sam mu da će videti veliko gostoprimstvo i prijateljstvo srpskog naroda zbog svega što čini u odbrani teritorijalnog integriteta naše zemlje, ali i podršci koju nam pruža na evropskom putu”, naveo je Vučić uz fotografije susreta na instagram profilu “Budućnostsrbije”.

Vučić je naveo i da je Sančez prihvatio poziv, te da će ta poseta biti istorijska u svakom smislu.

“Jer, verovali ili ne, nijedan španski premijer nije posetio Srbiju u poslednjih nekoliko decenija”, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije tokom dana susreo se i sa predsednikom Francuske, odlazećom nemačkom kancelarkom, predsednicom Evropske komisije, premijerima Albanije i Bugarske…Izvor

Similar Articles

Top