Stranica
Home > Tehnika > 5G u Maarskoj do kraja godine?

5G u Maarskoj do kraja godine?


Maarska bi mogla da uvede visokobrzinske 5G mobilne mree pre kraja ove godine ako ostane pri svojim planovima, izjavio je generalni sekretar Meunarodne telekomunikacione unije (ITU) Houlin Dao nakon razgovora sa maarskim premijerom Viktorom Orbanom.


Izvor: Tanjug

Ilustracija / Foto: Depositphotos/jamesteohart

Britanska agencija Rojters navodi da je generalni sekretar ITU pitao Orbana kada bi komercijalne usluge 5G mree mogle da budu uvedene u Maarskoj.

“Reeno mi je da napredak ide prilino dobro i da e, ako sve bude po planu, moda pre kraja ove godine Maarska zapoeti sa pruanjem 5G komercijalnih usluga”, rekao je Dao na Svetskoj telekomunikacionoj konferenciji u Budimpeti.

Maarski ministar zaduen za inovacije i tehnologiju Laslo Palkovi rekao je na konferenciji da Maarska ima za cilj da tendere za prodaju 5G spektra zavri do oktobra i da e njegovo ministarstvo potom vladi dostaviti strateki dokument o 5G aplikacijama.

Maarski regulator NMHH objavio je u junu nacrt dokumenta za prodaju vie od 400 megaherca spektra za beinu mreu nove generacije (5G), podsea agencija Rojters.

Za razliku od nekih zemalja iz ovog regiona, Maarska je, kako navodi Rojters, odbacila zabrinutost SAD u vezi sa 5G tehnologijom koju obezbeuje kineski Huawei, navodei da e tu kinesku kompaniju tretirati kao bilo kojeg drugog dobavljaa tehnologije.Izvorni link

Slični artikli

Top