Stranica
Home > Tehnika > Ako bi Kina “izala u susret amerikim zahtevima”, Tramp e rado “olakati restrikcije za Huawei”

Ako bi Kina “izala u susret amerikim zahtevima”, Tramp e rado “olakati restrikcije za Huawei”


Izjava amerikog ministra finansija Stiva Mnuina, prema kojoj bi restrikcije koje je Trampova administracija uvela kompaniji Huawei mogle biti ublaene ukoliko bi dolo do napretka u trgovinskim pregovorima sa Kinom, ukazuje na to da tvrdnje amerikog predsednika o pijunai od strane kineskog tehnolokog giganta moda ba i nisu sasvim istinite…


Izvor: B92

Foto: Depositphotos / ruskpp

Amerika je, prema Mnuinovim reima, spremna da uini iskorak, kada su u pitanju uslovi koje je Bela Kua postavila, ukoliko bi Kina “izala u susret amerikim zahtevima”. On je naveo i da e, u tom sluaju, Tramp rado “napraviti rebalans u tom odnosu i olakati restrikcije za Huawei”.

Amerika administracija je stavila kompaniju Huawei na tzv. “Entity List”, na kojoj se nalaze oni koji se smatraju bezbednosnom prednjom po SAD, podsea PhoneArena.

Meutim, iz ovakve izjave jednog od najviih zvaninika amerike administracije moe se posredno zakljuiti da “Sluaj Huawei” nije stvar bezbednosne pretnje, ve da ga SAD koristi kako bi u trgovinskom ratu iznudile ustupke.

Inae, Huawei je nedavno pozvao SAD da potpiu uzajamni sporazum o nepijuniranju, dok je direktor Kancelarije za upravljanje i budet SAD Rasel Volt zatraio odlaganje zabrane Huaweija. Obrazloenje koje je dao je da bi to rezultiralo drastinim smanjenjem broja kompanija koje bi mogle da snabdevaju vladu, to bi ugrozilo nacionalni interes SAD.

I Google je, takoe, zatraio neto slino, uz obrazloenje da e, u sluaju da Huaweiju bude onemoguen pristup njihovim uslugama, biti ugroena njegova dominantna pozicija na Android tritu, pa samim tim i – nacionalni interes SAD.

Do sada, iz Huaweija su stigle najave da e se njihov operativni sistem Ark OS pojaviti ve ove jeseni, kao i da e u budunosti ipove dizajnirati na drugaijim arhitekturnim reenjima, prenosi PC Press.

Huawei je tokom prole godine isporuio 200 miliona telefona irom sveta, dok je u prvom kvartalu ove nastavio slinim tempom, probivi se na drugo mesto, odmah iza Samsunga. Za oekivati je da su problemi prouzrokovani potezom SAD usporili planove kineskog giganta, ali i da ih nisu ugrozili.Izvorni link

Slični artikli

Top