Stranica
Home > Tehnika > Alexa poinje da “lei” Britance

Alexa poinje da “lei” Britance


Britanska dravna zdravstvena sluba udruuje se sa Amazonom radi pruanja medicinskih saveta za uobiajena oboljenja poput migrene i gripa i to putem Alexe, glasovnog asistenta amerikog tehnolokog diva, sa ciljem da se pomogne veem broju pacijenata kod kue i da se smanje trokovi.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos / seewhatmitchsee

Plan je da se pacijentima – posebno starijim osobama, slepima i onima koji nisu u mogunosti da pristupe internetu preko tradicionalnih ureaja – putem korienja glasovne komande obezbedi dostupnost informacijama koje je verifikovala Nacionalna zdravstvena sluba (NHS), saoptila je britanska vlada, javlja Rojters.

Sporazum izmeu dve strane bi mogao da ublai pritisak na Nacionalnu zdravstvenu slubu tako to e smanjiti potrebu za odlaskom kod lekara.

Sa ovim dogovorom, Amazon nastavlja irenje u zdravstvenom sektoru, nakon kupovine onlajn apoteke PillPack prole godine i uspostavljanja saradnje sa kompanijom “Berkshire Hathaway” i ” JPMorgan Chase”-om u Sjedinjenim Dravama, sa ciljem smanjenja zdravstvenih trokova za stotine hiljada njihovih zaposlenih, navodi Rojters.

Britanski sekretar za zdravstvo Met Henkok je izjavio da milioni ljudi ve postavljaju pitanja Alexi, i drugim glasovnim asistentima, o zdravstvenim tegobama i da on eli da bezbedi da oni u odgovoru dobiju najbolji medicinski savet.

On je dodao i da e ovaj servis biti podran vrstim pravilima o privatnosti kako bi se zatitila tajnost podataka o pacijentima.

Ilustracija / Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

Ilustracija / Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi

NHS se suoava sa rastuim finansijskim pritiskom u svetlu sve veeg priliva pacijenata i budetskih ogranienja. Lekar opte prakse, koji se esto naziva “porodini lekarom”, obino je prva instanca kojoj se obraa osoba koja se osea loe.

Helen Stouks-Lampard, predsednica Kraljevskog koleda za lekare opte prakse, kae da bi tehnologija glasovnog asistenta mogla da oslobodi vie lekarskih termina za pacijente kojima je to najpotrebnije.

Amazonovi ureaji koji omoguavaju pristup glasovnom asistentu Alexa, kao to su “Echo” i “Echo Dot”, kotaju u rasponu od 50-ak do vie od 200 funti.

Algoritam amerike kompanije koristi informacije sa NHS-ovog veb sajta za davanje odgovora na glasovna pitanja tipa:

“Alexa, kako da leim migrenu?”, ili “Alexa, koji su simptomi malih boginja?”, navodi britanska agencija.Izvorni link

Slični artikli

Top