Stranica
Home > Tehnika > Amazon planira da lansira hiljade internetskih satelita

Amazon planira da lansira hiljade internetskih satelita


Kompanija Amazon eli da lansira na hiljade satelita koji bi omoguili internet konekciju irom planete.

Kompanija Amazon eli da lansira na hiljade satelita koji bi omoguili internet konekciju irom planete.

U okviru projekta Kuiper, ova internetska kompanija planira da rasporedi 3.236 satelita kako bi pokrili regije u kojima ivi oko 95 posto svjetskog stanovnitva. Ostali detalji trenutno su turi, ukljuujui i procijenjeni vremenski okvir za aktiviranje mree ili trokove projekta, prenosi bilten Evropske asocijacije novinskih agencija (EANA) pisanje portala GeekWire.

Amazon je potvrdio te planove nakon to je GeekWire otkrio da je traio informaciju o njemu.

To je posljednja velika kompanija koja e raditi na tom projektu. Mreu Starlink SpaceX init e skoro 12.000 satelita kada bude dovrena, dok je OneWeb lansirao svoje prve 5G satelite u februaru.

“Projekt Kuiper nova je inicijativa pokretanja niskoleteih satelita u Zemljinoj orbiti koja e omoguiti niskolatentnu broadband konekciju velike brzine za zajednice irom svijeta koje nisu pokrivene takvom konekcijom. Ovo je dugoroni projekt koji predvia opsluivanje desetaka miliona ljudi koji nemaju osnovni pristup broadband internetu. Nadamo se partnerstvu u toj inicijativi s kompanijama koje dijele ovu zajedniku viziju”, izjavio je portparol Amazona za GeekWire.

Amazon je u novembru prole godine saopio da e izgraditi 12 kopnenih stanica irom svijeta kako bi prebacivao podatke u i sa satelita, nudei nagovjetaj irih svemirskih ambicija. U meuvremenu, Blue Origin Jeffa Bezosa pomae Telesatu da razmjesti mreu internetom povezanih satelita kompanije raketom za prenos velikih tereta New Glenn, javio je portal Endgadget, prenosi bilten EANA.Izvorni link

Slični artikli

Top