Stranica
Home > Tehnika > Ameriki senator zatraio da FBI istrai aplikaciju FaceApp

Ameriki senator zatraio da FBI istrai aplikaciju FaceApp


Ameriki senator Chuck Schumer zatraio je od Federalne istrane agencije (FBI) da istrai FaceApp, a nakon to su poele kruiti glasine kako Rusija iskoritava podatke ove viralne aplikacije.

Ameriki senator Chuck Schumer zatraio je od Federalne istrane agencije (FBI) da istrai FaceApp, a nakon to su poele kruiti glasine kako Rusija iskoritava podatke ove viralne aplikacije.

U pismu koje je objavio na Twitteru, Schumer je izrazio duboku zabrinutost zbog situacije u kojoj bi podaci amerikih graana mogli otii u ruke “neprijateljske strane”.

Wireless Lab, kompanija sa sjeditem u Sankt Peterburgu koja je kreirala FaceApp, tvrdi kako ne pohranjuje trajno slike korisnika i ne prikuplja njihove podatke, ve samo uitava odreene fotografije koje su korisnici odabrali za ureivanje.

Meutim, brojni eksperti i dalje tvrde kako koritenje FaceAppa moe imati svoje posljedice, s im se slae i Schumer.

“Ozbiljno sam zabrinut u pogledu zatite podataka koji se prikupljaju, kao i u vezi s tim da li su korisnici svjesni ko bi mogao imati pristup njima”, navodi ameriki senator u svom pismu.

Njegov poziv za istragu uslijedio je nakon to je Demokratski nacionalni odbor SAD-a upozorio predsjednike kandidate za izbore 2020. godine i njihove aktiviste da ne koriste aplikaciju.

“U ovom trenutku nije jasno kakvi su rizici za krenje privatnosti, ali jasno je da su vee koristi od izbjegavanja aplikacije”, rekao je ameriki slubenik za sigurnost Bob Lord.

Podsjeamo, uslijed viralnog izazova u kojem milioni ljudi irom svijeta postavljaju fotografije izgleda njihovih lica za ezdeset godina, aplikacija FaceApp popela se na vrh liste najpopularnijih aplikacija u Appleovoj trgovini. Aplikacija do sada ima vie od 150 miliona korisnika.Izvorni link

Slični artikli

Top